ORANGE MARBLE CHIFFON CAKE
Bahan (A) : 6 biji kuning telur
2/3 cawan minyak jagung
2/3 cawan susu segar
1/2 tsp garam halus
3/4 cawan gula halus
1 1/2 cawan tepung gandum ) ayak
2 tsp baking powder ) bersama
Pukul kuning telur, garam & gula sebentar atau hingga sebati. Masuk minyak & susu segar dan kacau lagi. Masuk tepung & b. powder - gaul sebati dan ketepikan dulu.
Bahan (B) : 6 biji putih telur
1/2 cawan gula pasir/gula kastor
1 tsp. cream of tartar
Bahan (C) : 2 tbsp. orange emulco
Bahan B : putih telur & cream of tartar dipukul hingga agak berbuih dan masuk gula sedikit demi sedikit hingga kental. Kemudian masukkan ke dalam adunan bahan (A) sedikit demi sedikit sambil kaupbalikkan dengan spatula dengan rata & sebati. (Jgn terlebih gaul).
Kemudian bahagi kepada 2 bahagian. Satu bahagian tambah orange emulco & satu bahagian lagi biar plain. Tuang dalam loyang secara berselang-seli hingga habis & bakar.
Suhu : 175 celcius - 50 minit
Tray : 9 inci (loyang chiffon)
Setelah masak keluarkan dari oven & telangkupkan selama lebih kurang 10 minit barulah diterbalikkan. Sejukkan sepenuhnya dan bolehlah dikeluarkan dari acuan.
SELAMAT MENCUBA.
Sumber : Yatiememories (thanks for this recipes. It's delicious)