KEK PISANG

Saturday, December 31, 2011

28/12/2011 (Rabu) - Percutian bersama keluarga
di Bukit Tinggi, Pahang.

28/12/2011 (Rabu) Bukit Tinggi, Pahang.

28/12/2011 (Rabu) terserempak dgn. adik iparku Zarina, suami (Nasrudin)
& anaknya Jannah di Bukit Tinggi, Pahang.

29/12/2011 (Khamis) Percutian bersama keluarga
di Bukit Tinggi, Pahang.


Black Swan, di Bukit Tinggi, Pahang.
PANCAKE YOGURT

PANCAKE YOGURT
sumber : blog : Citarasawan, tqvm.


1 cawan tepung gandum )
2 tsp. baking powder ) diayak bersama
1 tsp. soda bikabonat )
2 tbsp. gula pasir/kastor
1/2 cawan yogurt asli
1/2 cawan susu segar
1 biji telur
2 tbsp. marjerin - dicairkan


Cara membuat :

Satukan yogurt, susu segar, telur dan gula pasir hingga sebati. Masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama b. powder dan s. bikabonat sedikit demi sedikit hingga sebati. Masukkan marjerin cair dan whiskkan hingga rata dan tidak bergentel. Rehatkan selama 15 minit.
Panaskan kuali non-stick, masukkan 2 senduk kecil adunan bater tadi dan masak dengan api kecil. Tutupkan kuali dengan penutup. Setelah hampir masak, terbalikkan dan masakkan hingga keperangan.
Angkat dan bolehlah dihidangkan dengan madu/golden syrup/chocolate syrup atau apa-apa saja yang disukai.
PANCAKE YOGURT
sumber : blog 'Citarasawan', tqvm.
PANCAKE YOGURT



1 cawan tepung gandum )
2 tsp. baking powder ) diayak bersama
1 tsp. soda bikabonat )
2 tbsp. gula pasir/kastor
1/2 cawan yogurt asli
1/2 cawan susu segar
1 biji telur
2 tbsp. marjerin - dicairkan


Cara membuat :

Satukan yogurt, susu segar, telur dan gula hingga sebati. Masukkan tepung yang telah diayak bersama b. powder dan s. bikabonat sedikit demi sedikit hingga sebati. Guna whisk. Masukkan marjerin, whiskkan hingga rata dan tidak bergentel. Rehatkan selama 15 minit.
Panaskan kuali non-stick, masukkan anggaran 2 senduk kecil bater/adunan tadi dan masak dengan api kecil. Tutupkan kuali dengan penutup. Setelah hampir masak, terbalikkan dan masakkan hingga keperangan.
Angkat dan bolehlah dihidang dengan madu/golden sirap/chocolate syrup atau apa saja yang disukai.

Friday, December 30, 2011

29/12/2011 (Khamis) Apam Dot Dot yang dibawa ke surau
oleh suami ku untuk majlis ceramah.
30/12//2011 (Jumaat) - Tempahan Apam Dot Dot dari jiranku Pn. Alin
dgn. corak ungu & kuning serta pink & biru, tqvm.

MOIST CHOCOLATE CAKE
source : Malaysia's premier food & lifestyle magazine flavours
by : Chef Arlene Diego


Chocolate cake :

330 ml fresh milk or water
60 gm cocoa powder
1 tsp. vanilla extract
1 tbsp. instant coffee powder
180 gm butter, softened
340 gm caster sugar
3 nos eggs (grade B)
190 gm superfine flour, sifted
1 tsp. bicarbonate of soda, sifted
2 tsp. baking powder, sifted

Chocolate icing :

750 ml fresh milk
500 ml condensed milk
2 tbsp. instant coffee powder
2 tsp. vanilla extract
85 gm cocoa powder, sifted
4 1/2 tbsp. all-purpose flour, sifted
1 1/2 tbsp. cornflour, sifted
3 tbsp. cold butter

To prepare cake : Prehat oven to 180'C. Line two 23cm (9") round cake pans with parchment paper. In a bowl, combine milk, cocoa powder, vanilla and coffee. Mix and set aside.
In a stand mixer, cream butter and sugar together on medium speed until light and fluffy. Add eggs one at a time; beating to combine.
Add sifted mixture alternately with the liquid mixture, beginning and ending with flour. Beat until smooth, scraping down the sides of the bowl.
Divide batter equally among the prepared pans. Bake for 18-20 minutes. Remove from oven and cool completely in the pan.

To prepare chocolate icing : In a heavy-based saucepan, place all the ingredients except the butter. Cook over medium heat, whisking continuously until smooth and thick. Add butter; stir to combine. Remove from heat and set aside to cool completely. Transfer to an electric mixer and beat on medium speed until smooth, or reaches a spreading consistency.

To spread icing : Remove the cake from the pan. Spread a layer of cake evenly with half the chocolate icing; top with the remaining layer of cake. Spread top and sides of cake with remaining chocolate icing. Decorate as desired.

Note : My version : I just iced the whole cake with buttercream icing and decorate it with my own imagination. (This cake is moist & delicious. Do try it, tqvm to the owner of this recipe).
Amin's Birthday Cake
Roti Jala utk. minuman petang.
Cupcake with Buttercream Icing - sample

Monday, December 26, 2011

Contoh kotak : ini ada petak empat
Contoh : yg. ada gambar ialah Chocolate Oreo
dalamnya ada biskut Oreo.
25/12/2011 (Ahad) Majlis perkahwinan cucu saudara Faeez
di Bangsar, K.L.

Thursday, December 22, 2011

TALAM PANDAN KACANG MERAH
TALAM PANDAN KACANG MERAH
resipi asal : blog : Yatiememories - kuih ini sedap, tqvm.



Bahan Lapisan Bawah :

1 1/2 cawan Kacang merah (direbus hingga empuk, jika dalam tin toskan airnya)
1 cawan air (dikisar bersama kacang merah)
1 1/2 cawan tepung beras
2 cawan santan sederhana pekat
2 tbsp. tepung Hoen Kwee putih/tepung jagung
1 cawan gula halus
sedikit garam
sedikit pewarna merah

Loyang : 10x10x3 inci persegi

Cara-cara :

Kisarkan kacang merah bersama 1 cawan air. Ketepikan. Dalam bekas lain masukkan tepung beras, tepung hoen kwee, gula, garam bersama santan. Bancuhkan kesemua bahan dan tapis. Masukkan kacang merah kisar tadi dan gaul sebati. Masakkan naik wap dalam 10 minit guna api sederhana, tutup api. Panaskan pengukus. Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang yang telah dialas dengan plastik dan kukus selama 25 minit.


Bahan Lapisan Atas:

1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula halus
2 biji telur
1 cawan santan pekat
2 cawan air (kisar bersama 3 helai daun pandan & tapis, ambil jusnya)
secubit garam
sedikit pewarna hijau

Cara-cara :

Bancuhkan ke semua bahan diatas, tapiskan ke dalam periuk dan masakkan naik wap dalam 10 minit guna api sederhana. Tuangkan ke atas lapisan kacang merah tadi. Cakar-cakar sedikit bahagian atasnya guna garpu barulah tuangkan adunan warna hijau.
Kukus lagi selama 25 minit. Setelah siap buka penutup kukus dan biarkan 5 minit dengan api yang belum ditutup. Ini bagi mengeringkan permukaan kuih.
STRAWBERRY PANNA COTTA
resipi asal : dari blog : Citarasawan
STRAWBERRY PANNA COTTA


1 cawan susu segar
1 cawan thickened cream/heavy cream
4 tbsp. gula pasir
2 tsp. gelatin (larutkan dengan 2 tbsp. air panas)

Puri Strawberry :

200 gm buah strawberry
4 tbsp. gula pasir
1 tbsp. jus lemon

Cara-cara :

Masakkan buah strawberry, gula pasir dan jus lemon hingga mendidih. Angkat dan sejukkan. Kemudian kisarkan hingga halus. Masukkan 1 tbsp. puri strawberry tadi ke dalam bekas/gelas kemudian bekukan dalam peti sejuk.
Masukkan air panas ke dalam mangkuk, taburkan dengan gelatin dan larutkan hingga sebati. Ketepikan.
Satukan susu segar, thickened cream dan gula pasir ke dalam periuk. Panaskan hingga kelihatan buih-buih kecil di tepi periuk. Tutup api, masukkan larutan gelatin dan kacau hingga sebati. Biarkan sejuk dahulu.
Keluarkan gelas dari peti sejuk, tuangkan larutan susu tadi dan simpan kembali ke dalam peti sejuk hingga beku.
Apabila menghidang, tuangkan sedikit lebihan puri strawberry ke atasnya dan hias dengan buah strawberry segar.
21/12/2011 (Rabu) - Kek yang ku buat untuk Birthday anak bungsu ku.
Kek Birthday
17/12/2011 (Sabtu) - dimajlis perkahwinan anak teman ku Pn. Rohani Saari
di Shah Alam (Kak Rafeah Maulud & Kak Raja Rajemah, rakan sekerja semasa
di UITM, Shah Alam.
3/12/2011 (Sabtu) - rakan dari Cambodia datang ke Malaysia
sambil singgah di rumah ku.
22/12/2011 (Khamis) - tempahan dari Echa rakan Fatin.

Tuesday, December 20, 2011


PAF SARDIN
dari buku : Belajar Memasak 2 -
Norzailina Nordin


Bahan-bahan :

400 gm pastri paf (jenama KAWAN)
1 biji kuning telur (bahan glis)

Bahan Inti :

2 tbsp. minyak masak
1 biji bawang besar (didadu)
2 ulas bawang merah )
2 ulas bawang putih ) dicincang kasar
1 tsp. pes cili
1 tsp. rempah kari
300 gm. sardin (dilecek)
3 tangkai daun bawang (dihiris halus)
Garam secukupnya

Cara membuat :

1. Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan pes cili dan rempah kari.
3. Tuangkan sedikit air dan dikacau rata.
4. Campurkan sardin lecek dan garam secukup rasa.
5. Bubuh daun bawang dan digaul rata. Sejukkan.
6. Canaikan sedikit paf pastri.
7. Sudukan sardin di tengahnya.
8. Letak sedikit air di sekeliling pastri.
9. Lipat menjadi dua dan tekan kelilingnya supaya kemas.
10. Tekan hujung garpu untuk membentuk jalur halus.
11. Susun atas tin pembakar berlenser majerin.
12. Sapu kuning telur di permukaan pastri.
13. Buat torehan dengan hujung pisau. Bakar pada suhu : 200'C selama 25 minit/hingga keperangan.

Info : Torehan hendaklah dibuat setelah kuning telur disapu supaya lapisan pastri kembang dengan sempurna.


FRUIT TARTS
source : cookbook - Tarts my heart -
Kevin Chai

Tart Crust :

250 gm flour
15 gm milk powder
60 gm caster sugar
170 gm butter
40 gm beaten egg
1/2 tsp. vanilla essence

Method :

To make tart crust : combine flour, milk powder and caster sugar. Rub in butter until mixture resemble bread crumbs. Add in beaten egg, knead to forms dough.
Wrap the dough with plastic wrap, refrigerate for half an hour until ready to use.

Pressing dough method :

Roll out enough of dough into mould. Touch some flour on both thumbs. Press the dough. Trim off edge. Bake in preheated oven at 180'C for 20-25 minutes.

Custard filling :

200 gm instant custard powder
400 ml milk
1/2 tsp. vanilla essence

Decoration :

1/2 can peach (sliced)
1 kiwi (sliced)
Red grapes (sliced into 2)
150 gm decogel

Method :

1. To make custard filling : stir instant custard powder with milk. Add in vanilla essence, stir well. Whisk until fluffy. Pipe custard filling into tart cases, top with desired fruits.
2. Glaze with decogel. Serve.


PAI AYAM LADA HITAM
sumber : buku 'Koleksi Pastri & Roti' -
Chef Nermala

PAI AYAM LADA HITAM


Bahan Pastri :

240 gm tepung gandum
120 gm mentega sejuk
4 tbsp. air sejuk (ais)
1/4 tsp. garam

Hiasan :

Kuning telur
Bijan hitam

Cara-cara :

1. Garam dan tepung campurkan dengan mentega sejuk, jadikan serbuk roti.
2. Tuang air sejuk sedikit demi sedikit, secukup sahaja.
3. Uli sampai doh lembut.
4. Sejukkan doh selama 30 minit.
5. Canai doh, potong ikut acuan, isikan ini, sapu kuning telur taburkan bijan di atas pai.
6. Jika guna pastri paf jenama KAWAN, cara membuatnya sama seperti No. 5.
7. Bakar selama 30 minit, dengan suhu : 190'C atau ikut kepanasan oven masing-masing.


Bahan Inti :

400 gm isi ayam (hiris kecil)
1 cawan cendawan butang (hiris)
1 biji bawang besar (cincang kasar)
2 tbsp. serbuk lada hitam
2 tbsp. kicap pekat
3 tbsp. mentega
2 tbsp. tepung
1 tsp. garam
1 cawan air rebusan ayam

Caranya :

1. Panaskan mentega, tumiskan bawang sampai wangi, masukkan ayam dan cendawan, kacau sampai separuh masak.

2. Masukkan lada hitam, garam dan kicap, kacau rata.
3. Masukkan tepung, kacau sampai sebati dengan ayam.
4. Jika pekat tuang sedikit air rebusan ayam, sejukkan.

Tuesday, December 13, 2011

Cookbook : Chiffon cake is done
by : Kevin Chai
CHOCOLATE RAISIN CHIFFON CAKE
CHOCOLATE RAISIN CHIFFON CAKE
source : Kevin Chai's cookbook

Chiffon Cake is done by : Kevin Chai


Egg yolk batter :

3 egg yolks
20 gm chocolate chips
50 gm cooking chocolate (grated)
30 gm raisins
30 ml fresh milk
2 tbsp. cooking oil
30 gm caster sugar
1 tbsp. cocoa powder
90 gm self-raising flour


Egg white foam :

3 egg whites (A)
1/4 tsp. cream of tartar
50 gm caster sugar


Decoration :

chocolate scrolls
cocoa powder


Method :

1. To make egg yolk batter : combine all ingredients in a mixing bowl until forms batter. Keep aside.

2. To make egg white foam : beat egg whites and cream of tartar until mixture forms soft peaks. Gradually add in sugar, beating at high speed until frothy and stiff peaks form. Gently fold beaten egg white foam into egg yolk batter until blended.

3. Pour batter into ungreased 7-inch(18 cm) tube pan. Bake in preheated oven at 170'C for 30-40 minutes or until cooked. Remove from oven, invert cake onto table until completely cooled.

4. Decorate with chocolate scrolls. Dust with cocoa powder. (I did not decorate as I didn't have the time to do it). HAPPY BAKING.