KEK PISANG

Thursday, March 29, 2012


APAM NESCAFE



APAM NESCAFE (menghasilkan anggaran : 43 biji, papercup No. 8
resepi asal : Citarasahanaz
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

(A) 2 paket kecil Nescafe segera (3 in 1)
1 cawan air panas

(B) 250 gm tepung gandum
2 tsp. baking powder

(C) 2 biji telur (dari peti ais - gred A)
200 gm gula halus
1 tsp. ovalet

Hiasan : coklat rice secukupnya (jika suka)


Cara membuat :

Campurkan nescafe segera dengan air panas, gaul sebati dan ketepikan. (biarkan agak-agak suam ketika memasukkan ke dalam adunan nanti). Tepung diayak bersama baking powder dan ketepikan.

Pukul bahan C hingga kembang dan gebu/putih. Masukkan bahan B berselang-seli dengan bahan A hingga habis. Sudukan adunan ke dalam papercup 3/4 penuh, tabur coklat rice dan kukus selama 15 minit. (juga boleh dibuat dalam pelbagai corak ikut suka). Tqvm kepada penyumpang resepi ini.

Tips : kukus dengan api sederhana dan jika api kuat, apam akan merekah lalu jadilah ia Apam Mekar.


CHEDDAR CHEESE CAKE



CHEDDAR CHEESE CAKE

source : Chef Alex Goh (book)
tried by : zaralovebaking.blogspot.com


Ingredients :

(A) 250 gm butter
230 gm caster sugar
(B) 4 eggs (I use gred A)
(C) 80 gm cheddar cheese (cubed or grated)
(D) 100 ml milk
280 gm all purpose flour
1 tsp. baking powder

Method :

1. Cream (A) till light and fluffy.
2. Add (B) and cream till smooth and light.
3. Add diced/cubed/grated (C) and mix till well combined.
4. Lastly add (D) and mix till well incorporated. Pour into loaf pan.
5. Bake at 180'C for 45 minutes. Serve.

Tips : You can sprinkle extra grated cheddar cheese on top of the cake, giving a better appearance and fragrance.

Monday, March 26, 2012

OREO COOKIES AND CREAM CUPCAKES



OREO COOKIES AND CREAM CUPCAKES

source : book on Cupcakes by Ivy
tried by : zaralovebaking.blogspot.com

Ingredients :

125 gm unsalted butter
150 gm caster sugar
2 eggs
150 gm all purpose flour
1 tsp. baking powder
120 ml milk
1 tsp. vanilla extract
8-10 pcs. chocolate cream cookies (chopped)

Method :

1. Preheat oven to 170'C.
2. Line cupcake tray with papercup liners.
3. Sift flour and baking powder.
4. Combine milk and vanilla.
5. Cream butter and sugar for 2-3 minutes.
6. Beat in the eggs one at a time.
7. Alternately add flour and milk in two batches to creamed butter mixture.
8. Mix well but do not overbeat. Fold in chopped cookies. Fill each papercup 2/3 full.
9. Bake for 18 to 20 minutes or when skewer inserted in centre of cupcake comes out clean. (if desired cover cupcake with vanilla buttercream and add finely crush a couple of oreo cookies and mix to the buttercream before piping).
DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE (tray : 9" x 9" square)
potongan yang tidak kemas tetapi kek ini sedap & moist.


resipi oleh : Yatiememories & teman-teman lain yang pernah mencuba, tqvm pada semua.
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

2 cawan tepung gandum
1/2 cawan serbuk koko
1 1/2 tsp. soda bikarbonat
1/2 tsp. garam
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula perang
125 gm mentega
2 biji telur (gred A)
2 tsp. esen vanilla
1/2 cawan buttermilk (atau : 1/2 cawan susu segar dicampur dengan 1 tsp. cuka & rehatkan selama 10 minit)
1 cawan air suam


Cara membuat :

1. Setkan oven pada suhu 170'C. Alas acuan 9"x9" persegi dengan kertas minyak dan sapukan dengan butter di sekelilingnya.
2. Ayakkan tepung, serbuk koko, soda bikarbonat dan garam. Ketepikan.
3. Pukul mentega dengan kedua-dua jenis gula sampai ringan dan kembang. Masukkan telur.
4. Bila semua telah sebati, masukkan bahan kering berselang-seli dengan buttermilk dan air suam dalam tiga bahagian. Gaul sebati.
5. Akhir sekali masukkan vanilla. Tuangkan ke dalam acuan. Bakar selama 30 minit atau hingga masak.

Cream Cheese Frosting :

125 gm Cream cheese (brand Philadelphia)
60 gm mentega
1/2 cawan gula icing (ayak)
1 tsp. esen vanilla/vanilli
1 tsp. jus lemon

Cara membuat :

Pukul cream cheese dan mentega hingga creamy sahaja dan masukkan gula icing, vanilla dan jus lemon. Pukul hingga sekadar sebati saja.

Chocolate Ganache :

100 ml double cream/whipping cream
250 gm coklat gelap (cincang halus)
sedikit garam

Cara membuat :

Double-boil cream jangan sampai mendidih, tambahkan coklat dan sedikit garam. Kacau rata. Bila semua telah cair, angkat dan sejukkan dahulu. Sapukan frosting krim keju di atas kek yang telah disejukkan tadi. Ratakan permukaannya dan tuangkan coklat ganache di atasnya. Sejukkan dalam peti sejuk sebenar. Potong dan sedia untuk dihidangkan.




Tempahan Oreo Cookies & Cream Cupcakes dari Cik Echa,
rakan Fatin (23/3/2012 - Jumaat), tqvm untuk tempahan ini.

Friday, March 23, 2012

23/3/2012 (Jumaat) - Chocolate Moist Cupcake dgn.
Buttercream - tempahan dari rakan Zana.

Thursday, March 22, 2012


TELUR REBUS GORENG MASAK MERAH
oleh : DayangJack - tqvm for this resipi.
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

5 biji telur (direbus & digoreng)
1 cawan santan pekat/susu cair
1 biji bawang besar (sederhana - dikisar)
2 biji bawang merah - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 sm halia - dikisar
1 sm lengkuas (optional - dikisar)
1 senduk cili giling
1 tbsp. puri tomato/sos tomato
sedikit sos cili
sedikit sos tiram
sedikit kicap
garam & gula secukup rasa

Cara membuat :

Tumis bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Masukkan cili giling dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram, kicap, garam dan gula secukup rasa.

Masukkan santan dan sedikit air. Kacau hingga sebati. Biarkan ia mendidih hingga pekat. Tutupkan api. Masukkan telur dan gaul rata dan sebati. Hidangkan bersama nasi. (Juga sesuai dihidangkan bersama nasi lemak kerana sambal ini sedap sekali).

ASAM PEDAS IKAN SELAR
oleh : zaralovebaking.blogspot.com

Bahan-bahan :

5 ekor ikan selar (bersihkan, gaulkan dengan sedikit serbuk kunyit & ketepikan)
15 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 batang serai
sedikit belacan
3 batang daun kesum - ambil daunnya
2 batang bunga kantan - dibelah dua
1 tsp. serbuk pati ikan bilis
garam secukup rasa
1 tbsp. pes asam jawa dicampur dengan 1 mangkuk air)
1 tsp. serbuk kunyit
1 tsp. halba (optional)
Minyak untuk menumis

Cara membuat :

Kisarkan cili kering, bawang besar, bawang putih, serai dan sedikit belacan hingga lumat. Ketepikan. Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan bahan-bahan kisar hingga naik bau. Masukkan sedikit halba jika suka. Setelah terbit minyak, masukkan serbuk kunyit, garam dan serbuk pati ikan bilis. Masukkan air asam jawa. (Kepekatan kuah ikut suka).

Masukkan juga ikan, daun kesum dan juga bunga kantan. Renihkan sebentar dengan api perlahan. Tutupkan api dan sedia untuk dihidang.
TELUR REBUS GORENG MASAK MERAH

ASAM PEDAS IKAN SELAR

ULAM CAMPUR BERMAYONIS

SET HIDANGAN TENGAHARI
ITALIAN RAINBOW CAKE
ITALIAN RAINBOW CAKE


ITALIAN RAINBOW CAKE

18/3/2012 (Ahad) - Kelas Italian Rainbow Cake, Lapis Cheezy & Black Forest Truffles
dengan Pn. Ellie dari De'Heart di Seksyen 5 Tambahan,
Bandar Baru Bangi. Kelas dihadiri seramai 8 orang peserta termasuk saya.

Tuesday, March 20, 2012

MUFIN LOBAK MERAH



MUFIN LOBAK MERAH (menghasilkan anggaran : 21 biji, muffin liner No. 8)
resipi asal : kakzusemanisgula dalam Majalah Saji keluaran April 2012
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

195 gm tepung gandum - ayak
1 tsp. serbuk penaik - ayak
1 tsp. soda bikarbonat - ayak
1 cawan lobak merah parut (perah airnya)
2 biji telur (gred A)
100 gm gula perang
200 gm minyak jagung
1/4 tsp. garam halus
60 gm kismis hitam
60 gm walnut - cincang

Bahan Hiasan :

Kelapa kering - warnakan dengan pewarna oren
Kismis hitam

Cara menyediakan :

1. Pukul perlahan telur bersama gula perang secara manual hingga sebati (guna whisk tangan).
2. Kemudian masukkan minyak jagung, bahan ayak, lobak merah, kismis hitam, walnut dan sedikit garam.
3. Gaul sehingga sebati. Seterusnya, masukkan ke dalam acuan mufin hingga hampir penuh.
4. Hiaskan dengan taburan kismis dan kelapa kering. Bakar selama 30 minit pada suhu 180'C.


MUFIN BUAH



MUFIN BUAH (menghasilkan anggaran : 18 biji muffin liner No. 8)
resipi oleh : kakzusemanisgula dalam Majalah Saji April 2012)
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

200 gm tepung gandum
2 tsp. serbuk penaik
110 gm gula perang
1 biji telur (gred A)
110 gm mentega (cairkan atas double boiler)
200 gm susu segar
1 tsp. esen vanilla
60 gm buah campur
1/4 tsp. garam halus

Bahan Hiasan :

Buah campur

Cara membuat :

1. Mula-mula, pukul perlahan telur bersama gula perang.
2. Kemudian masukkan mentega cair, esen vanilla dan susu segar.
3. Tambahkan tepung yang telah diayak bersama dengan serbuk penaik.
4. Gaulkan buah campur dengan sedikit tepung. Kemudian masukkan ke dalam adunan dan gaul sebati.
5. Seterusnya masukkan ke dalam acuan mufin dan taburkan buah campur di atasnya. Bakar selama 30 minit pada suhu 180'C.

Tips : Mufin seakan roti tidak perlu digaul dengan kasar atau lama kerana glutin dalam tepung akan terbentuk yang menyebabkan mufin liat dan keras.


Salam petang teman-teman semua! Hari ini disebabkan terlebih rajin saya mencuba tiga (3) jenis muffin. Resipi ini sebenarnya dari Kakzusemanisgula. Resipi ini saya dapat dalam Majalah Saji keluaran April 2012. Ketiga-tiga muffin ini sedap belaka. Silalah mencuba. Terima kasih kepada penyumbang resipi ini. May God Bless you. Minta izin untuk letakkan resipi ini disini pula.

MUFIN PANDAN KELAPA



MUFIN PANDAN KELAPA (menghasilkan : 13 biji, muffin liner No. 8)
resipi asal : kakzusemanisgula dalam Majalah Saji April 2012
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com

Bahan-bahan :

100 gm tepung gandum - ayak
3/4 tsp. serbuk penaik - ayak
1/4 tsp. soda bikarbonat - ayak
1/4 tsp. garam halus
60 gm gula kastor
100 ml santan
60 ml minyak jagung
50 gm kelapa kering
1 biji telur (gred A)
1 tsp. pes pandan
sedikit pewarna hijau

Bahan Hiasan :

sedikit kelapa parut kering
badam - cincang

Cara membuat :

1. Satukan telur dan gula. Pukul hingga gula hancur dengan whisk tangan.
2. Kemudian masukkan minyak jagung dan curahkan santan.
3. Tambahkan sedikit pewarna hijau dan perisakan dengan pes pandan.
4. Masukkan semua bahan ayak, kelapa kering dan garam halus. Gaul sebati.
5. Masukkan adunan ke dalam acuan mufin dan taburkan kelapa kelapa kering serta badam cincang. Bakar selama 30 minit pada suhu : 180'C.

Saturday, March 17, 2012

Apam Bengawan Solo - tempahan dari Pn. Mariam
sebanyak 150 biji (RM 60.00), tqvm.
buat puff pastry gulung dengan hotdog & trifle untuk makan-
makan dengan anak.
Trifle buah-buahan

Friday, March 16, 2012

Salam semua! Hari ini cuba buat Waffles. Saya telah lama membeli acuan waffle ini tetapi belum ada kesempatan untuk mencubanya. Memandangkan kesemua anak ada dirumah sempena cuti sekolah ini, maka saya pun bawa keluar acuan ini dari stor dan merasmikan acuan ini. Inilah waffles yang telah dicuba.


WAFFLES

dimakan dengan sos caramel ready-made, ada dijual di pasaraya.


WAFFLES
resipi asal : Joy of Baking
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com

Ingredients :

1 cup all purpose flour
1 1/2 tsp. baking powder
1/4 tsp. salt
1 1/2 tbsp. caster sugar
1 large egg (lightly beaten)
1 cup milk
2 tbsp. unsalted butter (melted)

Method :

In a bowl, whisk flour, baking powder, salt and sugar. Set aside. In another bowl, whisk the egg and milk. Add the egg mixture to the flour mixture and stir just until combined. Stir in the melted butter.

Spoon about 1/4 to 1/2 cup of batter onto one side of the hot iron maker. Close the lid and bake until both sides brown and crisp. Serve with maple syrup, honey or any sauce of your choice.
HAPPY TRYING.
14/3/2012 (Wednesday) - French Macaron Workshop with Nicholas
in Petaling Jaya. Attend : Me, Zana & Fatin (my two daughter).

Tuesday, March 13, 2012

TALAM SUJI PANDAN



TALAM SUJI PANDAN (tray : 10 x 10 x 2 inci)
oleh : Yatiememories
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com

Bahan Lapisan Bawah (A) :

1 1/2 cawan tepung suji
450 ml air

Bahan Lapisan Bawah (B) :

1 cawan gula kastor
2 biji telur
200 ml santan pekat
250 ml air
Pewarna kuning secukupnya

Cara membuat :

1. Rendamkan bahan-bahan A selama 30 minit dalam periuk.
2. Satukan kesemua bahan-bahan B, kacau rata dan tapiskan ke dalam periuk yang mengandungi bahan A.
3. Kacaukan di atas api sederhana dengan senduk kayu.hingga agak pekat (masak naik wap).
4. Jangan terlalu pekat. Tuangkan ke dalam loyang 10 x 10 x 2 inci square yang telah disapu dengan sedikit minyak dan di alas dengan plastik.
5. Kukus selama 25 minit.

Bahan Lapisan Atas :

1 1/2 cawan tepung gandum
4 biji telur
1 cawan santan pekat
2 cawan air (dikisar bersama 4 helai daun pandan & ditapis )
1 1/4 cawan gula kastor
1/2 tsp. garam
Pewarna hijau

Cara membuat :

1. Satukan semua bahan-bahan, gaul sebati atau blend saja semuanya.
2. Masakkan naik wap hingga sederhana pekat.
3. Tuangkan ke atas lapisan bawah (cakar permukaan lapisan bawah dahulu dengan garpu, lap permukaan talam dengan tisu jika ada air).
4. Kukus selama 30 minit. Pastikan talam betul-betul sejuk barulah dipotong & dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA.

Sunday, March 11, 2012

Salam semua, petang tadi sambil menghabiskan masa, saya mencuba pula untuk membuat Red Velvet Cupcake dari Laura Vitale in the Kitchen. Memang berbaloi membuatnya kerana ianya super easy and delicious.
RED VELVET CUPCAKE
by : LauraVitaleInTheKitchen




RED VELVET CUPCAKE
source : LauraVitaleInTheKitchen
tried by : zaralovebaking.blogspot.com

Ingredients :

1 1/4 cup all purpose flour
2 tbsp. cocoa powder
1/2 tsp. baking powder
1/2 tsp. baking soda
1/4 tsp. salt
1/4 cup unsalted butter, at room temperature
3/4 cup caster sugar
3/4 cup buttermilk
1 large egg
1 tsp. vanilla essence
Red food colouring

Cream Cheese Frosting :

2 cups icing sugar, sifted
4 oz. cream cheese, room temperature
2 tbsp. unsalted butter, room temperature
1 tbsp. milk
1 tsp. vanilla essence

Method :

Preheat oven to 350'F. Line a muffin pan with cupcake liners and set aside. In a small bowl, mix together the first 5 ingredients and set aside. Cream together sugar and butter, add the egg and vanilla essence and beat until creamy.

Add 1/2 of the dry ingredients alternately with the buttermilk. Add enough red food colouring to the batter until you get the desired colour. Scoop batter into cupcake liners 3/4 full and bake for 18-22 minutes or until a skewer inserted comes out clean.

Cream cheese frosting : Put all the ingredients in a mixing bowl and beat until thick and creamy. Ready to use.
Salam semua! Hari ini saya membuat Puff Pastry. Intinya saya menggunakan inti lebihan dari Sheperd Pie. Sayang pula nak buang lebihan inti itu. Jadi saya beli pastry jenama KAWAN untuk buat puff ini. Inilah hasilnya.

PUFF PASTRY -
menggunakan pastry segera jenama KAWAN -
inti boleh dipelbagaikan.


Saturday, March 10, 2012

Salam pagi semua! Hari ini saya membuat Buttermilk Pancake. Resipi ini sangat sedap. Cubalah. Ok malas nak bercerita panjang sebab tiada idea. Selamat mencuba.

BUTTERMILK PANCAKE
source : Joy of Baking

BUTTERMILK PANCAKE
source : Joy of Baking
tried by : zaralovebaking.blogspot.com

Ingredients :

1 cup all purpose flour (130 gm)
1 tsp. baking powder
1/4 tsp. baking soda
1/4 tsp. salt
2 tbsp. caster sugar (28 gm)
1 large egg, lightly beaten
1 cup buttermilk (240 ml)
3 tbsp. unsalted butter - melted (40 gm)

Method :

In a large bowl, whisk together the flour, baking powder, baking soda, salt and sugar. In another bowl, whisk the egg, buttermilk and melted butter. Pour into the dry ingredients all at once and stir just until combined. The batter should have some small lumps. (Do not over mix the batter or the pancakes will be tough).
Heat a frying pan and using a small ladle, pour about 1/4 cup (60 ml) of pancake batter onto the hot pan and cook until lightly browned (about 1-2 minutes) on both sides.
Serve with butter and maple syrup or any sauce of your own choice.
Tips : For blueberry pancake. add Fresh or frozen blueberries (if using frozen, unthawed it first).
Hari ini saya menerima tempahan Apam Bengawan Solo dari rakan. Tqvm.

9/3/2012 (Jumaat) Apam Bengawan Solo (berintikan kelapa) -
tempahan dari rakan, Pn. Mariam (70 biji - RM 28.00)