KEK PISANG
▼
Monday, December 31, 2012
Puding Trifle untuk makan-makan bersama keluarga.
TRIFLE
sumber dari : internet
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
1 bungkus swissroll/sebarang jenis kek butter
1 kotak serbuk agar-agar kristal - sebarang perisa
1 tin fruit cocktail - atau ikut suka
2 tbsp tepung kastad/tepung jagung
2 tbsp gula pasir
2 cawan susu segar/susu cair
Cara-cara :
1. Campurkan tepung kastad, gula dan susu. Gaul sebati dengan whisk dan masak hingga mendidih dan pekat. Angkat dan biarkan sejuk sebentar.
2. Potong swissroll dan susun didalam mangkuk kaserol hingga penuh.
3. Ambil sedikit jus buah koktel dan tuang di atas kek tadi.
4. Tuangkan kastad di atas keseluruhan kek hingga rata. Taburkan buah-buahan atas kastad tadi.
5. Bancuh dan masakkan serbuk agar-agar kristal ikut arahan pada pek kotak dan tuang di atas koktel tadi.
6. Masukkan ke dalam peti sejuk. Enak dimakan dengan aiskrim perisa vanilla. Boleh juga dihias dengan whipping cream yang dipukul kental.
No comments:
Post a Comment