KEK PISANG
▼
Wednesday, February 13, 2013
KEK CAWAN COKLAT BROWNIES
KEK CAWAN COKLAT BROWNIES
sumber : buku resipi
Bahan A :
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula kastor
1 cawan air
Bahan B :
250 gm mentega/marjerin
1/2 cawan gula kastor
6 biji telur
320 gm tepung naik sendiri
100 gm badam cincang (almond nib)
Cara membuat :
1. Masakkan semua bahan A di atas api sederhana sampai semua larut dan pekat. Tutup api, biarkan campuran sejuk.
2. Manakala bahan B pula, ayak tepung naik sendiri Gaulkan dengan badam cincang.
3. Di dalam mesin pengadun, pukul mentega dan gula hingga gebu. Masukkan telur satu demi satu. Pukul sampai kembang.
4. Masukkan tepung campuran badam tadi berselang dengan campuran coklat (bahan A) yang dimasak tadi. Gaul sampai rata tetapi jangan digaul adunan terlalu lama sekadar sebati saja.
5. Sudukan 3/4 penuh ke dalam mangkuk cawan dan bakar selama 23 minit dengan suhu 180'C.
TIPS : Hiaskan dengan 'ganache' coklat dan tabur dengan badam cincang yang telah dibakar sekejap jika suka.
menghasilkan : 19 biji solo cup 2.0 oz.
26 biji papercup No. 9
No comments:
Post a Comment