KEK PISANG
▼
Wednesday, May 29, 2013
CAKE POPS
KEK POP
sumber dari : Majalah SAJI April 2013
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan Kek Coklat :
2 cawan tepung serbaguna - diayak
1 cawan serbuk koko - diayak
1/2 tsp. soda bikarbonat - diayak
1/2 tsp. serbuk penaik - diayak
2 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak/minyak jagung
1 cawan susu cair
2 biji telur
1 cawan air panas
Bahan Krim Keju :
227 gm mentega tanpa garam
250 gm cream cheese
1 1/2 cawan gula aising - diayak
1 tsp. esen vanilla
Bahan Hiasan :
Coklat masakan putih/hitam
sedikit pewarna pink
beberapa batang lolipop
Cara Menyediakan :
Satukan kesemua bahan kek kecuali air panas di dalam mangkuk pengadun dan pukul pada kelajuan sederhana sehingga semuanya sebati.
Akhir sekali masukkan air panas perlahan-lahan ke dalam adunan. Apabila adunan sudah sebati, tuangkan adunan ke dalam loyang saiz 8/9 inci yang telah disapu/gris dengan mentega.
Bakar di dalam ketuhar pada suhu 180'C selama 30 minit atau sehingga masak.
Untuk membuat krim keju : Pukul mentega bersama dengan krim keju sehingga sebati dan kembang. Kemudian masukkan esen vanilla dan gula, pukul pada kelajuan tinggi sehingga menjadi gebu kembang keputihan.
Cairkan coklat masakan putih/hitam secara 'double boiler'. Letakkan beberapa titis pewarna pink untuk coklat masakan putih dan sebatikan. Ketepikan.
Kek coklat yang sudah masak, disejukkan kemudian dihancurkan. Kemudian kepal dan bulat-bulatkan dengan krim keju. Cucukkan batang lolipop.
Celupkan ke dalam coklat masakan pink. Hiaskan mengikut kreativiti sendiri.
salam..
ReplyDeletecomelnya cake pop..apapun, memang nampak cantik dan sedap..penah sekali buat cake pop ni..ramai yang suka.
memang sedap..anak-anak suka..dlm sekelip mata habis..percubaan pertama membuat berpandukan pada majalah, buku & you tube..kurang menarik..hehe..
ReplyDelete