KEK PISANG
▼
Sunday, July 14, 2013
CHAR KUETIAU
CHAR KUETIAU
Bahan-bahan :
2 peket kuetiau
200 gm udang (dibuang kulit)
1/2 kg kerang (direbus & diambil isinya)
1 ikat daun kucai (dipotong 1 inci)
1 cawan tauge
1 keping tauhu (digoreng & dipotong kecil)
2 tbsp cili kisar
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
4 tbsp kicap pekat
2 tbsp sos tiram
2 biji telur
3 tbsp minyak masak
Garam secukup rasa
Cara membuat :
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan cili kisar dan kicap.
3. Masukkan udang, kerang, sos tiram dan sedikit air. Kemudian kacau rata.
4. Pecahkan telur dan biarkan keras sebentar. Kacau sebati.
5. Masukkan kuetiau, tauhu dan tauge. Kacau rata dan tutup api.
6. Hidangkan dengan lada jeruk.
No comments:
Post a Comment