KEK PISANG
▼
Thursday, July 25, 2013
IKAN BERLADA
IKAN BERLADA
Oleh : zaralicious
Bahan-bahan :
6 keping ikan tenggiri
1 tsp cuka masakan
1 pokok daun bawang (dihiris)
Garam secukup rasa
Kunyit serbuk
Minyak untuk menggoreng
Bahan Kisar :
6 tangkai cili merah
1 tbsp cili giling
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 inci halia
Cara Memasak :
1. Ikan dibersihkan. Kemudian lumurkan dengan garam dan kunyit.
2. Gorengkan ikan hingga garing. Angkat dan ketepikan.
3. Tinggalkan minyak sedikit dan tumiskan bahan kisar hingga garing.
4. Masukkan cuka dan garam secukup rasa. Kacau rata.
5. Tutup api dan tuangkan di atas ikan. Taburkan dengan hirisan daun bawang.
6. Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment