KEK PISANG
▼
Monday, November 4, 2013
BISKUT LIDAH KUCING KEJU
BISKUT LIDAH KUCING KEJU
Oleh : citarasawan
Bahan-bahan :
100 gm mentega
25 gm marjerin
60 gm gula kastor
1/4 tsp garam
100 ml putih telur *
30 gm gula kastor *
60 gm parutan keju cheddar
125 gm tepung gandum
Hiasan : parutan keju cheddar secukupnya
Loyang lidah kucing - digris dengan sedikit mentega
Cara-cara :
1. Pukul mentega, marjerin dan gula kastor hingga kembang dan putih.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan parutan keju, gaul hingga rata.
3. Pukul putih telur dan garam hingga berbuih. Masukkan gula kastor * dan pukul hingga kembang.
4. Kaup balik ke dalam adunan tepung hingga bergaul rata. Masukkan ke dalam piping bag yang digunting sedikit muncungnya.
5. Picitkan di atas loyang lidah kucing yang telah digris dengan sedikit mentega. Tabur di atasnya dengan sedikit parutan keju.
6. Bakar dengan api bawah pada suhu 140'C selama 15-20 minit. Untuk 5 minit terakhir, bakar dengan api atas bawah hingga keras atau masak sepenuhnya.
No comments:
Post a Comment