KEK PISANG
▼
Wednesday, December 11, 2013
AISKRIM PELANGI
AISKRIM PELANGI
Sumber : hanafzuan - sangat sedap, tak perlu beli lagi, thanks hanafzuan.
dicuba : zaralovebaking
Bahan-bahan :
1 biji telur 'B'
2 tbsp. ovallet
1 tin susu pekat F&N (505 gm)
1/2 tin susu segar Dutch Lady (sukat guna tin susu pekat tadi)
1 tin air suam (sukat guna tin susu pekat)
1 tsp. esen vanilla
1 tsp. perisa pilihan (optional)
beberapa titik pewarna pilihan
Cara Penyediaan :
1. Masukkan kesemua bahan-bahan tadi kecuali pewarna ke dalam mangkuk pengadun dan pukul menggunakan mixer hingga kembang dan pekat gebu.
2. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna pilihan.
3. Mulakan melapis adunan ke dalam bekas bertutup.
4. Masukkan ke dalam freezer dan bekukan untuk semalaman.
No comments:
Post a Comment