KEK PISANG
▼
Saturday, March 1, 2014
BISKUT CIP COKLAT BADAM
BISKUT CIP COKLAT BADAM
Sumber : rahelblog-rahel - (sangat sedap & rapuh, tqvm)
Bahan-bahan :
180 gm mentega
30 gm shortening
1 biji kuning telur 'B'
30 gm gula perang
50 gm gula kastor
180 gm tepung red rose/tepung gandum
30 gm tepung ubi
1/4 tsp baking soda
1/2 tsp chocolate emulco
100 gm chocolate chips
60 gm badam cincang (dibakar dahulu suhu 150'C selama 7-10 minit)
Cara-cara :
1. Satukan tepung red rose, tepung ubi dan baking soda. Ketepikan dulu.
2. Putarkan shortening, mentega, gula kastor, gula perang dan telur hingga sebati.
3. Masukkan chocolate emulco diikuti dengan badam cincang dan chocolate chip.
4. Kemudian masukkan tepung dan uli hingga menjadi doh.
5. Bentukkan biskut dan bakar pada suhu 170'C selama 20-25 minit.
Info : rehatkan adunan doh di dalam peti sejuk selama 30 minit memandangkan doh ini lembik.
No comments:
Post a Comment