KEK PISANG
▼
Tuesday, April 22, 2014
KEK BROWNIE KACANG
KEK BROWNIE KACANG
rujukan : buku 'Kompilasi Hidangan Kek' oleh : Noraini Zakaria
Bahan-bahan :
190 gm mentega/marjerin
190 gm coklat masakan
200 gm gula kastor
130 gm kacang walnut/gajus atau badam yang telah dibakar
125 gm tepung gandum )
1/2 tsp serbuk penaik ) diayak (A)
3 biji telur gred 'A'
1 tsp esen vanilla
Cara Membuat :
1. Griskan acuan empat segi berukuran 8 inci. Lapik dengan kertas serap minyak.
2. Panaskan ketuhar pada suhu 180'C.
3. Mentega dan coklat masakan disatukan dalam periuk. Cairkan secara double-boiler. Sejukkan.
4. Pukul telur, gula kastor dan esen vanilla hingga kembang dan gebu.
5. Tuangkan larutan coklat tadi ke dalam adunan telur sambil digaul hingga rata.
6. Masukkan kacang walnut dan akhir sekali bahan (A). Gaul perlahan dengan spatula hingga sebati.
7. Tuangkan adunan ke dalam acuan. Bakar selama 1 jam.
No comments:
Post a Comment