KEK PISANG
▼
Thursday, August 21, 2014
LASAGNA DAGING
LASAGNA DAGING
buku 'Kompilasi Hidangan Berkeju' oleh Noraini Zakaria; sangat sedap!!!
Bahan-bahan :
6 keping lasagna segera (instant lasagna - brand 'San Remo')
Bahan Inti :
400 gm daging kisar
200 gm keju Mozzarella (untuk taburan)
2 biji tomato (dipotong dadu)
1/2 batang lobak merah (dipotong dadu)
3 sudu besar minyak masak/minyak zaitun (untuk menumis)
1/2 biji bawang besar - dicincang
1 ulas bawang putih - dicincang
1/2 cawan pes tomato/tomato puri
1/2 cawan sos cili
1/2 cawan air
3 helai daun bay
Sedikit serbuk oregano
Garam & gula pasir secukup rasa
Bahan Sos Keju :
60 gm mentega
3 sudu besar tepung gandum
600 gm susu segar kotak
100 gm keju Mozzarella atau keju Cheddar
Garam & serbuk lada hitam seckup rasa
Cara membuat :
1. INTI : Tumis bawang besar, bawang putih dan daun bay sehingga berbau wangi. Masukkan lobak merah dan kacau hingga lembut. Kemudian masukkan daging kisar, pes tomato dan sos cili. Masak hingga daging empuk dan berubah warna. Kemudian masukkan air.
2. Masukkan tomato, garam, gula pasir dan serbuk oregano. Biarkan mendidih perlahan-lahan selama 20 minit hingga kering airnya. Angkat dari api dan sejukkan.
3. SOS KEJU : Panaskan mentega hingga cair. Masukkan tepung gandum dan dikacau rata. Perlahankan api dan tuangkan susu. Kacau hingga adunan agak sedikit pekat lalu masukkan keju.
4. Akhir sekali, masukkan garam dan lada hitam secukup rasa. Angkat dari api.
Cara menyusun lasagna :
1. Sediakan baking tin atau aluminium foil berukuran 8" x 8". Boleh juga menggunakan mangkuk tahan panas. Sapukan minyak disekeliling baking tin tersebut.
2. Susun lasagna dua keping. Letakkan inti dan tuangkan sos keju di atasnya. Taburkan keju Mozarella.
3. Susun lasagna dua keping lagi. Buatlah proses yang sama hingga 3 lapisan. Di atas sekali taburkan keju Mozarella dan sedikit hirisan cili merah (jika suka).
4. Panaskan ketuhar selama 15 minit pada suhu 180'C. Bakar lasagna dengan api atas dan bawah selama 35-45 minit bergantung kepada kepanasan ketuhar sendiri.
5. Keluarkan dari ketuhar dan hidangkan.
TIPS : lasagna segera hendaklah direbus ala dante anggaran 20 minit bersama dengan sedikit minyak & garam kemudian hendaklah ditoskan sebelum digunakan...
No comments:
Post a Comment