KEK PISANG
▼
Saturday, September 13, 2014
TUMIS KACANG PANJANG BERUDANG
TUMIS KACANG PANJANG BERUDANG
oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
1 ikat kacang panjang (dipotong serong)
12 ekor udang (dikupas kulit & dicuci bersih)
1 biji bawang besar (dihiris kasar)
2 ulas bawang putih (dicincang)
1 biji cili merah (dihiris serong)
1 tbsp sos tiram
air secukupnya
garam & gula secukupnya
minyak masak secukupnya
Cara Memasak :
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga berbau harum. Kemudian masukkan udang, gaul sebati. Masukkan kacang panjang, gaul sebati. Masukkan sedikit air jika perlu. Tambahkan sos tiram dan masak sehingga sayur agar lembut. Akhir sekali masukkan hirisan cili merah diikuti garam dan gula secukup rasa. Gaul sebati, tutup api dan angkat. Sediakan untuk dihidangkan bersama nasi puith dan lauk sampingan.
No comments:
Post a Comment