KEK PISANG
▼
Thursday, January 22, 2015
TALAM KELADI CHEF ASMA
TALAM KELADI
sumber dari : Kelas dengan Chef Asma di BAGUS 2008
tried by : zaralovebaking; sedap...
Bahan Lapisan Bawah (A) :
200 gm tepung beras cap 'Teratai'
20 gm tepung ubi
300 ml santan
700 ml air
1 1/2 sudu teh garam
Bahan Lapisan Bawah (B) :
200 gm keladi cina (buang kulit, basuh, potong kiub & kukus baru di timbang)
Cara Penyediaan :
Bancuhkan kesemua bahan (A) sehingga rata dan sebati. Tapiskan ke dalam periuk, masak naik wap (anggaran 3-5 minit) dan masukkan bahan (B). Kacaukan sebentar dan tuangkan ke dalam loyang 10x10x3 inci persegi yang dialas dengan plastik.
Kukus selama 25 minit dengan api kuat.
Bahan Lapisan Atas :
100 gm tepung gandum
250 gm gula halus
5 biji telur gred A/B
200 ml santan
400 ml air
Sedikit pewarna purple (saya guna pewarna Grape)
Cara Penyediaan :
Bancuhkan kesemua bahan di atas, tapiskan ke dalam periuk. Masak naik wap (anggaran 3-5 minit), agak-agak sedikit pekat saja kemudian tuangkan ke atas lapisan bawah tadi.
Kukus selama 30 minit atau sehingga masak. (Tutup permukaan atas talam dengan aluminium foil agar air tidak menitis di atas permukaan kuih talam).
Info : boleh juga menggunakan santan kotak (kuih talam tahan lama)...
No comments:
Post a Comment