KEK PISANG
▼
Sunday, February 22, 2015
KEK ZEBRA
KEK ZEBRA
cookbook : Kompilasi Hidangan Kek - Nor Aini Zakaria
tried by : zaralovebaking...
Bahan-bahan :
250 gm mentega
220 gm tepung kek/tepung gandum *
1 sudu teh serbuk penaik * (* diayak - A)
200 gm gula kastor
50 gm susu segar
4 biji telur gred A
1 sudu makan serbuk koko
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh coklat emulco
Cara Membuat :
1. Griskan acuan bulat berukuran 8 inci. Lapik dengan kertas serap minyak. Panaskan ketuhar pada suhu 180'C.
2. Satukan mentega, gula kastor dan esen vanilla dalam mangkuk adunan. Pukul hingga kembang dan putih.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul hingga sebati.
4. Kemudian masukkan bahan (A) sedikit demi sedikit sambil dikacau berselang-seli dengan susu segar.
5. Bahagikan adunan pada dua bahagian sama banyak. Satu dibiarkan warna asal dan satu lagi dimasukkan serbuk koko dan coklat emulco. Gaul hingga sebati.
6. Ambil satu senduk warna asal dan tompokkan di bahagian tengah acuan. Diikuti pula adunan warna coklat. Buat cara yang sama hingga adunan habis.
7. Goyangkan acuan supaya adunan rata. Bakar selama 1 jam.
No comments:
Post a Comment