KEK PISANG
▼
Friday, August 7, 2015
IKAN BAWAL TIGA RASA
IKAN BAWAL TIGA RASA
by : zaralovebaking.blogspot.com...
Bahan-bahan :
1 ekor ikan bawal hitam - disiang, cuci bersih & toskan
1 ulas bawang putih - dicincang
2 ulas bawang merah - dihiris
1 batang serai - dititik
1 biji tomato sederhana besar - didadu
1 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos cili
1 sudu makan sos plum
1 sudu kecil nample/sos ikan
2 helai daun limau purut - disiat
5 biji cili padi - dititik
1/4 bawang besar - dipotong kasar
50 ml air
Sedikit lada benggala kuning - didadu
1/2 batang lobak merah - dihiris halus
Garam, serbuk kunyit & perisa secukupnya
Daun salad - untuk hiasan
Cara Memasak :
1. Ikan dibersihkan dan dilumurkan dengan garam dan serbuk kunyit.
2. Gorengkan ikan. Jika suka seperti di kedai, gorengkan dengan api besar. Hasilnya isi ikan akan garing di luar dan lembut di dalam.
3. Angkat ikan dan letakkan di dalam pinggan hidangan yang telah diletakkan sedikit daun salad.
4. Panaskan sedikit minyak gorengan ikan tadi.
5. Tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga wangi. Masukkan tomato yang didadu kecil tadi.
6. Kacau dan masukkan sos tomato, sos cili, sos plum dan sos ikan/nampla.
7. Masukkan juga serai, cili padi, daun limau purut, lobak merah dan air.
8. Bila lobak merah dah hampir masak, masukkan lada benggala dan bawang besar.
9. Perasakan masin, masam dan pedasnya (3 rasa) dan curahkan ke atas ikan yang telah digoreng tadi. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment