KEK PISANG
▼
Saturday, January 2, 2016
KEK EPAL LEMON/APPLE LEMON CAKE
KEK EPAL LEMON/APPLE LEMON CAKE
sumber : citarasawan ; thanks...
Bahan-Bahan :
300 gm tepung naik sendiri
200 gm mentega
200 gm gula kastor
4 biji telur grade A/B
1 sudu besar parutan kulit lemon
2 sudu besar perahan jus lemon
3 biji epal hijau - buang kulit & potong keping
Loyang : 8 inci persegi
Cara-Cara :
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180'C.
2. Gris loyang dengan sedikit mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak.
3. Pukul mentega dan gula hingga ringan dan kembang. Masukkan telur satu persatu dan pukul hingga sebati.
4. Perlahankan mixer, masukkan tepung sedikit demi sedikit, parutan kulit lemon dan jus lemon, pukul hingga bergaul rata.
5. Masukkan adunan kek ke dalam loyang, ratakan kemudian susunkan hirisan epal dipermukaan adunan kek.
6. Bakar selama 45 minit hingga masak sepenuhnya.
No comments:
Post a Comment