KEK PISANG
▼
Sunday, January 24, 2016
SET NASI MINYAK SIMPLE
AYAM MASAK KURMA
sumber : ovenkecil.blogspot; thanks...
Bahan-Bahan :
1/2 ekor ayam - potong 6 & cuci bersih, toskan
3-4 sudu besar rempah kurma - campur sedikit air untuk dijadikan pes
1 labu bawang besar - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
1 inci halia - kisar
Rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih & biji pelaga)
3 biji kentang - dibelah 4
1 tangkai lada merah - hiris dua tidak putus
2 cawan air (tambah lagi jika perlu)
1 cawan santan pekat
Sedikit air asam jawa (boleh diganti dengan sekeping asam gelugur/keping)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara Memasak :
1) Bersihkan ayam dan buangkan kulitnya. Potong kepada beberapa bahagian.
2) Panaskan minyak dan tumiskan rempah 4 sekawan dan bahan kisar sehingga wangi.
3) Masukkan pes rempah kurma dan tumis sehingga naik minyak. Kacau-kacau selalu supaya tidak hangit di bahagian bawah.
4) Masukkan ayam dan sedikit air. Biarkan ayam kecut sedikit.
5) Masukkan air, air asam jawa dan kentang. Biar menggelegak dan kentang empuk.
6) Masukkan santan pekat dan garam secukup rasa. Kacau sentiasa agar tidak pecah minyak.
7) Akhir sekali masukkan lada merah. Apabila telah sebati dan mendapat rasa yang diingini, tutup api. Hidangkan bersama nasi.
TEMPE GORENG KERING
sumber : Gee-Hut.blogspot; thanks...
Bahan-bahan :
4 keping tempe
10 biji cili padi
4 ulas bawang merah
3 taangkai kacang panjang - dipotong kecil
Segenggam ikan bilis
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap manis
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Cara Memasak :
Tempe dipotong kecil dan nipis. Goreng sampai garing. Angkat dan ketepikan. Goreng ikan bilis sampai garing. Angkat dan ketepikan. Cili padi dan bawang merah dikisar/ditumbuk hingga lumat. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan tumis bahan kisar tadi. Tambahkan garam secukup rasa, kicap manis dan sos tiram. Kacau rata. Biarkan hingga garing. Kemudian baru masukkan kacang panjang, tempe dan ikan bilis. Gaul rata. Siap untuk dihidangkan.
NASI MINYAK SIMPLE
sumber : ovenkecil.blogspot; thanks...
Bahan-Bahan :
2 cawan beras biasa - basuh, rendam 20 minit & toskan
2 cawan air rebusan daging
1/2 cawan susu cair
Rempah 4 sekawan (kulit kayu manis (1), bunga lawang (2), bunga cengkih (3), buah pelaga (3))
2 sudu besar minyak sapi/marjerin
3 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1/2 inci halia - hiris memanjang
1/2 sudu teh garam
Sedikit pewarna kuning (jika suka)
Sedikit bawang goreng, kismis dan buah gajus sebagai hiasan
Cara Memasak :
1) Cairkan minyak sapi di dalam periuk letrik menggunakan api dapur. Tumiskan rempah 4 sekawan dan juga bahan-bahan hiris sehingga berbau wangi.
2) Masukkan air rebusan daging, sedikit pewarna kuning (jika guna), garam dan susu cair. Kacau sebati.
3) Masukkan beras, gaul sebati dan tutup api dapur. Alihkan periuk letrik dari dapur gas dan masak nasi seperti biasa menggunakan rice cooker.
4) Apabila nasi telah kering, gaul dan taburkan kismis serta buah gajus. Tutup periuk dan biarkan nasi masak sepenuhnya.
5) Bila telah masak, hidangkan dengan taburan bawang goreng di atasnya.
Tips :
1) kalau tiada air rebusan daging, boleh guna kiub pati lembu atau kiub pati ayam + air biasa..
2) masukkan 1 sudu Sunquick untuk mendapatkan nasi yang cantik dan tidak berketul-ketul...
No comments:
Post a Comment