KEK PISANG
▼
Saturday, January 2, 2016
SPAGETI BOLOGNESE
SPAGETI BOLOGNESE
cookbook : Belajar Memasak 2 - Norzailina Nordin
Bahan-Bahan :
2 sudu besar minyak masak
4 ulas bawang putih - dicincang
1 biji bawang besar holland - dipotong dadu
1 helai daun salam kering
400 gm daging kisar Ramly
400 gm tomato dalam tin - dikisar
500 ml air
2 sudu besar puri tomato
1 kiub pati daging
100 gm cendawan butang - dihiris
2 sudu besar oregano kering
300 gm spageti - direbus (saya menggunakan jenis Angel Hair)
Parutan keju Cheddar atau Parmesan secukupnya
Gula pasir, garam & serbuk lada hitam secukupnya
Cara Memasak :
1. Tumis bawang putih, bawang besar dan daun salam dalam minyak panas hingga berbau harum.
2. Masukkan daging, kacau hingga berubah warnanya.
3. Bubuh tomato yang dikisar, kacau rata.
4. Masukkan pula puri tomato dan oregano ke dalam kuah.
5. Letak cendawan dan serbuk lada hitam secukupnya.
6. Tuangkan air dan masukkan kiub stok daging (hancurkan dulu). Kacau rata-rata.
7. Tambah garam dan gula pasir secukup rasa. Masak atas api perlahan hingga mendidih dan pekat. Angkat.
8. Hidangkan bersama spageti yang direbus dan taburkan dengan parutan keju.
No comments:
Post a Comment