KEK PISANG
▼
Tuesday, February 16, 2016
FUDGY BROWNIES FOR MY 2ND DAUGHTER'S BIRTHDAY (16/2/2016 - Tuesday)
FUDGY BROWNIES (8x8 inch)
sumber : Ilham Dapur...
Bahan-Bahan :
85 gm unsalted butter @ mentega tanpa garam
160 gm coklat masakan (saya guna Beryl's Compound)
2 biji telur gred A/B - kocok sedikit dengan garfu
200 gm gula kastor
1/2 tsp serbuk Nescafe
1 tsp esen vanilla
100 gm all-purpose flour @ tepung gandum *
1/4 tsp baking powder *
1/2 tbsp serbuk koko *
1/2 tsp garam * - kurangkan jika menggunakan mentega bergaram
1/2 cawan badam - saya guna badam cincang (anggaran 67 gm)
Cara-Cara :
1. Panaskan oven pada suhu 170'C, sediakan loyang 8"x8" yang di alas dengan baking paper dan sapu sekeliling tepi loyang dengan sedikit mentega. Ketepikan.
2. Sebatikan bahan bertanda * dengan garfu. Ketepikan.
3. Cairkan mentega dengan coklat masakan, menggunakan api perlahan sekejap saja atau boleh dimasukkan ke dalam microwave selama 1 minit.
4. Biarkan sejuk sedikit, masukkan telur, esen vanilla dan sebatikan dengan senduk kayu/spatula kemudian masukkan gula dan bahan-bahan kering, kacau biar sebati.
5. Tuangkan ke dalam loyang dan bakar selama 25-30 minit bergantung pada oven masing-masing atau cucuk dengan lidi sate, kalau kek tidak melekat pada lidi sate tadi, tandanya sudah masak.
6. Sejukkan dahulu sebelum dipotong. (Jika suka boleh paipkan dengan Nutella spread)...
Nota : Resipi asal menggunakan loyang 10x10...kejadian browniesnya nipis..
No comments:
Post a Comment