KEK PISANG
▼
Monday, March 7, 2016
IKAN CENCARU SUMBAT SAMBAL
IKAN CENCARU SUMBAT SAMBAL
oleh : zaralovebaking...
Bahan-Bahan :
2 ekor ikan cencaru - dibelah belakang
4 tangkai cili merah (boleh ditambah sedikit cili padi jika inginkan sambal yang pedas)
3 biji bawang merah
Sedikit belacan bakar
Sedikit pes asam jawa
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Cara Memasak :
1. Ikan dibersihkan dan dilumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.
2. Tumbuk cili merah, bawang merah, belacan dan masukkan garam secukup rasa dan pes asam jawa.
3. Kemudian masukkan sambal ke dalam ikan. Ikat dengan benang agar sambal tidak terkeluar.
4. Panaskan minyak dan goreng sehingga masak. Angkat dan hidangkan panas-panas...
No comments:
Post a Comment