KEK PISANG
▼
Monday, January 2, 2017
BLUEBERRY PANCAKE...
BLUEBERRY PANCAKE
sumber : Dapur Tanpa Sempadan@CMG...
Bahan-Bahan :
1 cawan tepung gandum *
Secubit baking soda * (anggaran 1/8 sudu teh)
1 sudu besar baking powder * (* digaul sebati & ayak)
1 cawan susu segar
2 1/2 sudu besar blueberry filling atau guna yang ada biji-biji blueberry untuk lebih sedap
1 biji telur gred A
1/2 sudu teh perisa blueberry atau esen vanilla
2 sudu besar gula kastor
2 sudu besar mentega - dicairkan
Secubit garam
Madu untuk hiasan
Sedikit blueberry segar, jika ada
Cara-Cara :
1. Satukan kesemua bahan-bahan di atas kecuali madu dan blueberry segar ke dalam mangkuk dan kacau dengan whisk sehingga sebati dan licin atau masukkan ke dalam alat pengisar dan kisar sehingga sebati, tuangkan ke dalam bekas, masukkan blueberry segar, kacau sebati. Jangan terlebih gaul agar blueberry tidak pecah dan rehatkan selama 10 minit.
2. Panaskan non-stick pan dengan sedikit minyak atau oleskan sedikit minyak dan kemudian sapu rata-rata dengan paper towel/tisu dapur bersih.
3. Tuangkan 1/3 cawan adunan tadi dan masak sehingga permukaannya kelihatan berbuih-buih/berlubang-lubang dan hampir kering, terbalikkan dan masak sekejap lagi, sehingga perang. Alihkan ke pinggan dan buat sehingga siap.
4. Hidangkan bersama blueberry segar, madu dan mentega, jika suka...
No comments:
Post a Comment