KEK PISANG
▼
Wednesday, April 5, 2017
IKAN BERLADA...
IKAN BERLADA
rujukan : Hanieliza...
Bahan-Bahan :
2 keping ikan pari atau ikan pilihan - cuci bersih dengan air asam & dipotong
1 labu bawang besar - dipotong bulat
5 biji limau kasturi - diambil jusnya
Garam secukup rasa
Kunyit serbuk
Minyak masak untuk menggoreng
Bahan Dikisar/ditumbuk kasar :
6 tangkai cili merah
5 tangkai cili api
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
Cara Memasak :
1. Ikan dibersihkan. Kemudian lumurkan dengan garam dan serbuk kunyit.
2. Goreng ikan hingga garing. Angkat dan ketepikan.
3. Tinggalkan minyak sedikit dan tumiskan bahan yang dikisar/ditumbuk hingga garing.
4. Masukkan garam secukup rasa dan bawang besar. Kacau rata.
5. Tutup api dan tuangkan jus limau. Kemudian kacau lagi.
6. Masukkan ikan yang digoreng tadi, kacau-kacau sebati seketika. Angkat dan hidangkan...
No comments:
Post a Comment