KEK PISANG
▼
Tuesday, April 11, 2017
SAMBAL AYAM...
SAMBAL AYAM
Bahan-Bahan :
1/2 ekor ayam - dipotong kecil, cuci bersih & toskan
1 biji tomato - dipotong 4
1 labu bawang besar - dihiris kasar
1/2 cawan minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan Kisar :
10 tangkai cili kering - direndam seketika hingga lembut & toskan
5 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
Sedikit belacan bakar
Cara Memasak :
1. Buangkan kulit ayam dan potong kecil. Basuh dan toskan.
2. Lumurkan sedikit garam dan serbuk kunyit.
3. Panaskan minyak dan gorengkan ayam hingga agak garing. Angkat, toskan dan ketepikan.
4. Tumiskan bahan kisar hingga garing dan pecah minyak.
5. Masukkan ayam yang digoreng tadi, bawang besar dan tomato.
6. Kacau rata dan biarkan hingga bawang layu dan sambal naik minyak.
7. Sesuaikan rasanya, tutup api. Sedia untuk dihidangkan...
No comments:
Post a Comment