KEK PISANG
▼
Tuesday, July 11, 2017
AYAM MASAK MERAH...
AYAM MASAK MERAH
rujukan : tiffinbiru@CMG
Bahan-Bahan :
800 gm ayam ~ potong sederhana besar *
1 1/2 sudu teh serbuk kunyit *
1 sudu teh garam * ( * digaul rata & perap selama 20 minit )
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan tomato puree
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar cili kisar
Garam & gula secukup rasa
2 biji bawang besar *
4 ulas bawang putih *
1/4 cawan kismis *
1 inci halia * ( *dikisar halus )
2 cawan air
Kacang pis untuk hiasan
Cara Memasak :
1. Ayam digoreng tetapi jangan sampai garing, angkat dan toskan. Tinggalkan kurang lebih 3/4 cawan minyak gorengan tadi. Tumiskan bahan kisar sehingga berbau harum, masukkan cili kisar dan tumiskan sehingga terbit minyak. Masukkan tomato puree dan tomato sos, kacau rata dan masak sekejap.
2. Tuangkan air dan juga susu cair. Bila mendidih, masukkan ayam yang digoreng tadi, masukkan sedikit gula dan garam. Masak dengan api perlahan sehingga kuah pekat dan pecah minyak.
3. Tambahkan kacang pis, kacau rata dan sesuaikan rasa. Jika 'ok', tutup api. Alihkan ke dalam bekas sesuai dan taburkan sedikit lagi kacang pis sebelum menghidang, jika suka...
Juadah RAYA (25/6/2017 - Ahad)
No comments:
Post a Comment