KEK PISANG
▼
Friday, July 21, 2017
SUP AYAM...
SUP AYAM
Bahan-Bahan :
1/2 ekor ayam ~ dipotong kecil, cuci bersih & toskan
2 biji kentang ~ potong kiub
1/2 batang lobak merah ~ potong kiub
1 batang celery ~ potong kecil
2 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1 inci halia *
1 paket sup bunjut Adabi
Garam & gula secukupnya
Minyak masak untuk menumis
Air secukupnya
Bawang goreng
Daun bawang secukupnya ~ hiris kasar
Cara Memasak :
1. Tumbuk atau hiris bahan-bahan bertanda (*).
2. Panaskan minyak secukupnya di dalam periuk, tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk/dihiris sehingga naik bau.
3. Masukkan ayam, kentang dan lobak merah. Kacau sebati menggunakan api perlahan. Biarkan ayam berubah warna seketika dan jusnya keluar serta agak kering.
4. Setelah itu masukkan air secukupnya serta masukkan sup bunjut.
5. Kacau, tambahkan garam dan gula secukup rasa dan tutup periuk. Masak sehingga ayam dan sayur-sayuran lembut menggunakan api perlahan.
6. Apabila sudah empuk, masukkan batang celery. Masak sehingga mendidih dan batang celery sedikit layu. Sesuaikan rasa dan tutup api.
7. Hidangkan bersama taburan bawang goreng dan daun bawang yang dihiris...
sedapnyer...
ReplyDelete