KEK PISANG
▼
Sunday, August 20, 2017
IKAN BERLADA...
IKAN SELAR BERLADA
Bahan-Bahan :
8 ekor ikan selar ~ bersihkan, lumur garam dan kunyit
1 biji bawang besar
7 biji cili merah
7 biji cili padi
2 ulas bawang putih
4 biji bawang merah
1 biji tomato
Minyak untuk menggoreng secukupnya
Cara Memasak :
1. Kisar cili merah, bawang putih, bawang besar, bawang merah dan cili padi. Ketepikan.
2. Goreng ikan yang telah dilumur dengan garam dan kunyit tadi sehingga sedikit garing, angkat dan ketepikan.
3. Tinggalkan minyak gorengan sedikit dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga garing dan terbit minyak.
4. Masukkan tomato, kacau dan biarkan sedikit layu. Tutup api, angkat dan tuangkan kuah di atas ikan, sedia dihidangkan...
No comments:
Post a Comment