KEK PISANG
▼
Sunday, March 18, 2018
IKAN BERLADA...
RESEPI IKAN BERLADA
Bahan-Bahan :
6 ekor ikan sardin
5 biji limau kasturi ~ diambil jusnya
1 sudu kecil gula
Minyak masak secukupnya
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 biji cili hijau ~ hiris menyerong
Garam secukup rasa
Bahan dikisar :
10 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Cara Memasak :
1. Bersihkan ikan sardin, basuh dan toskan.
2. Gaulkan ikan dengan serbuk kunyit dan garam.
3. Gorengkan ikan sardin hingga garing. Angkat dan ketepikan.
4. Asingkan separuh minyak dan tumiskan bahan yang dikisar hingga naik minyak.
5. Masukkan jus limau, gula dan garam secukup rasa, kemudian kacau rata.
6. Masukkan ikan yang digoreng tadi dan tutup api. Sedia dihidangkan...
No comments:
Post a Comment