KEK PISANG
▼
Tuesday, June 19, 2018
JUADAH RAYA 15/6/2018 (JUMAAT)...
RESEPI AYAM MASAK MERAH
sumber : Majalah RASA Julai 2018 Edisi Bumper...
Bahan-Bahan :
1 ekor ayam ~ digoreng setengah masak setelah dipotong beberapa bahagian
2 sudu makan tomato puri
2 sudu makan sos tomato
2 biji tomato ~ belah empat
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
Bahan Dikisar :
10 tangkai cili kering ~ rebus sebentar baru kisar
5 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2.5 sm halia
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan dikisar. Tumis sehingga wangi dan pecah minyak.
2. Kemudian masukkan tomato puri dan sos tomato. Kacau sebati.
3. Masukkan ayam yang telah digoreng setengah masak tadi (yang telah digaul garam dan serbuk kunyit).
4. Kecilkan api dan balik-balikkan dan perisakan dengan garam dan gula secukup rasa dan biarkan ayam masak.
5. Tutup api dan lauk siap dihidangkan...
ACAR MENTAH
Bahan-Bahan :
1 batang lobak merah ~ dihiris memanjang
1 batang timun ~ dihiris memanjang
1 biji cili merah ~ dihiris memanjang
1 sudu makan cuka
1 sudu makan gula
1 sudu teh garam
Cara Penyedian :
1. Campurkan semua bahan hirisan di dalam satu bekas dan ketepikan.
2. Kemudian campurkan garam, gula dan cuka. Gaul sebati.
3. Tuangkan bancuhan cuka ke dalam bekas berisi bahan hirisan dan gaul rata.
4. Acar sedia dihidangkan...
NASI LOBAK MERAH
rujukan : buku masakan Chef Hanieliza...
Bahan-Bahan :
6 cawan beras basmathi ~ basuh bersih & rendam selama 30 minit & toskan
2 sudu makan serbuk rempah kurma
7 cawan air
1 kiub pati ayam
1/2 cawan susu cair
2 batang lobak merah ~ dipotong dadu
1 tangkai daun ketumbar ~ diracik
1 sudu teh gula ~ sekiranya suka
4 sudu makan minyak sapi
Garam secukup rasa
Bahan Tumisan :
5 biji bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1 inci halia * ( * dihiris )
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3 helai daun pandan ~ disimpul
Cara Memasak :
1. Basuh beras dan rendamkan selama 30 minit. Toskan.
2. Panaskan minyak sapi di dalam periuk nasi elektrik dan masukkan bahan tumisan. Tumis sehingga wangi.
3. Kemudian masukkan serbuk rempah kurma. Kacau sehingga pecah minyak.
4. Masukkan air, garam, gula, kiub pati ayam dan susu cair. Biarkan mendidih.
5. Masukkan beras, lobak merah dan daun ketumbar.
6. Alihkan periuk nasi ke dalam periuk elektrik dan biarkan masak seperti nasi biasa.
7. Hidangkan bersama ayam masak merah dan juga acar timun mentah...
No comments:
Post a Comment