KEK PISANG
▼
Saturday, August 25, 2018
NASI LEMAK SAMBAL KERANG & SAMBAL TUMIS SARDIN.!!!
RESEPI SAMBAL TUMIS SARDIN
sumber : iresepi.com@Che Nom
Bahan-Bahan :
1 tin ikan sardin
3-4 sudu besar cili kisar
2 biji kentang (tak letak)
3 ulas bawang putih ~ hiris nipis
2 biji bawang merah ~ hiris nipis
2 hirisan nipis halia
1/2 mangkuk kecil air asam jawa
1 biji bawang besar ~ hiris nipis
Cili padi secukupnya ~ jangan potong masukkan sebiji-sebiji
Garam & gula secukupnya
Minyak masak
Cara Memasak :
1. Asingkan isi ikan sardin dan kuahnya. Ketepikan.
2. Panaskan minyak masak anggaran 1 mangkuk kecil kemudian tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia sehingga kekuningan dan naik bau.
3. Masukkan pula cili kisar dan masak sehingga cili menjadi sedikit garing diikuti pula dengan kentang. (Masukkan kentang yang dipotong ikut suka pada waktu ini supaya kentang mudah empuk).
4. Masukkan isi ikan dan kacau perlahan-lahan kerana takut isi ikan sardin hancur. Kemudian masukkan pula kuah ikan sardin. air asam jawa, cili padi dan bawang besar. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
TIPS : boleh juga gunakan asam gelugor sebagai ganti kepada air asam jawa...
RESEPI SAMBAL TUMIS KERANG
sumber : Azie Kitchen...
Bahan-Bahan :
1 mangkuk isi kerang
2 sudu besar cili kisar
5-6 ulas bawang merah
3-4 ulas bawang putih
Garam & gula secukupnya
1/4 keping asam gelugor/keping
1/2 biji bawang besar Holland (optional)
Minyak masak
Cara Memasak :
1. Tumbuk bawang merah dan bawang putih. Panaskan minyak yang agak banyak supaya bahan tumis cepat garing. Tumiskan bawang seketika sebelum dimasukkan cili kisar.
2. Kemudian masukkan cili kisar dan tumiskan cili kisar dengan api perlahan sehingga cili benar-benar masak. Setelah cili masak, masukkan gula. Kacau rata sebelum dimasukkan kerang.
3. Oleh kerana kerang telah masak, masakkan kerang seketika sahaja. Masukkan sedikit air dan garam. Kacau sehingga sambal pecah minyak.
4. Jika suka, boleh juga masukkan bawang besar yang telah dihiris. Kacau sehingga bawang layu, bolehlah tutup api dan sedia dihidangkan.!!!
RESEPI NASI LEMAK
sumber : Azie Kitchen...
Bahan-Bahan :
3 cawan beras ~ cuci bersih & toskan
1 kotak santan (200 ml)
Air secukupnya
Secubit garam
2 helai daun pandan ~ disimpul
2 ulas bawang merah ~ dihiris
1 inci halia ~ dihiris
Setitis pewarna hijau (jika suka, saya tambah untuk naikkan seri nasi)
Cara Memasak :
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam rice cooker, sukat air secukupnya dan masaklah seperti biasa. Apabila masak, gaul rata sehingga kepala santan bergaul rata.
2. Bolehlah dihidangkan dengan lauk-pauk yang disukai..!!!
No comments:
Post a Comment