KEK PISANG
▼
Tuesday, September 18, 2018
KURMA TELUR BENDI...
RESIPI KURMA TELUR BENDI
Bahan-Bahan :
6 biji telur ayam ~ direbus & kupas kulitnya
200 ml santan kotak
1 cawan air
2 sudu besar rempah kurma
1 sudu besar serbuk ketumbar
10 biji bendi
1/2 batang lobak merah ~ potong memanjang
2 biji cili hijau ~ dihiris kasar
2 biji cili merah ~ dihiris kasar
1 biji bawang Holland ~ belah empat
1 biji tomato ~ belah empat
1 keping asam gelugor
1 sudu kecil serbuk lada sulah
3 sudu besar minyak masak
Sedikit daun ketumbar ~ hiris kasar
Garam & gula secukup rasa
Bahan Hirisan :
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
Bahan Rempah Tumis :
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Cara Memasak :
1. Cucuk-cucuk telur rebus dengan garfu kemudian ketepikan seketika.
2. Panaskan minyak masak (3 sudu besar), tumiskan rempah penumis (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga) bersama bahan hirisan sehingga wangi.
3. Masukkan rempah kurma yang dicampur dengan serbuk ketumbar dan dibancuh dengan sedikit air.
4. Kacau rata sehingga pecah minyak, masukkan lobak merah, asam gelugor serta air. Biarkan seketika sehingga lobak merah sedikit lembut.
5. Setelah mendidih, masukkan santan, telur dan bendi. Biarkan sehingga mendidih seketika. Sentiasa dikacau agar santan tidak pecah.
6. Kecilkan api dan perasakan dengan garam, gula dan serbuk lada sulah secukup rasa.
7. Setelah kuah pekat, masukkan bawang besar, tomato yang dibelah empat serta cili hijau dan cili merah.
8. Kacau seketika dan masukkan daun ketumbar. Tutup api dan Kurma Telur sedia dihidangkan...
No comments:
Post a Comment