KEK PISANG
▼
Sunday, October 14, 2018
SIMPLE MENU...
RESIPI KAILAN IKAN MASIN
sumber : iresipi.com@che'nom...
Bahan-Bahan :
1 ikat sayur kailan
3 ulas bawang putih ~ kupas kulit & ketuk
4 biji cili padi ~ ketuk (saya guna 1 tangkai cili merah dihiris serong)
1 keping kecil isi ikan masin tenggiri ~ potong kecil
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar minyak masak
Garam & gula secukup rasa
Sedikit air ~ jika perlu
Cara Memasak :
1. Basuh dan rendam sayur kailan di dalam air sehingga daunnya segar dan keras. Potong daun sepanjang 1 inci, batang sayur pula dihiris nipis.
2. Panaskan minyak masak, tumiskan bawang putih sehingga naik bau dan masukkan cili padi/cili merah berserta isi ikan masin. Kacau seketika.
3. Masukkan pula bahagian batang kailan dan sos tiram kemudian diikuti bahagian daun.
4. Tuangkan sedikit air sebagai kuah dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
5. Angkat dan hidangkan...
RESIPI SUP AYAM
Bahan-Bahan :
1/2 ekor ayam ~ potong kecil, cuci bersih & toskan
2 biji kentang ~ potong kiub
1/2 batang lobak merah ~ potong kiub
1 biji tomato ~ belah 4 atau 6
2 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1 inci halia*
1 paket sup bunjut Adabi
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
Air secukupnya
Bawang goreng ~ hiasan
Daun sup & daun bawang secukupnya ~ hiris kasar
Cara Memasak :
1. Tumbuk atau hiris bahan-bahan bertanda (*).
2. Panaskan minyak masak secukupnya, tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk/dihiris sehingga naik nau.
3. Masukkan ayam, kentang dan lobak merah, kacau sebati menggunakan api perlahan. Biarkan ayam berubah warna seketika dan jusnya keluar dan agak kering.
4. Setelah itu, masukkan air secukupnya berserta dengan sup bunjut.
5. Kacau, tambahkan garam dan gula secukup rasa dan tutup periuk. Masak sehingga ayam dan sayur-sayuran lembut menggunakan api perlahan.
6. Apabila sudah empuk, masukkan tomato. Masak sehingga mendidih dan tomato sedikit layu. Sesuaikan rasa dan tutup api.
7. Hidangkan bersama taburan bawang goreng, daun sup, daun bawang yang dihiris kasar...
No comments:
Post a Comment