KEK PISANG
▼
Saturday, December 8, 2018
TUMIS PETOLA...
RESIPI TUMIS PETOLA
Bahan-Bahan :
1 batang petola saiz sederhana ~ buang kulit kerasnya & potong sesuai selera
1/4 batang lobak merah ~ hiris bulat
1 sudu makan ikan bilis ~ tumbuk kasar
2 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih * ( * dihiris )
1 tangkai cili merah ~ hiris serong
Garam & serbuk lada sulah secukupnya
Air secukupnya
Minyak masak untuk menumis
Cara Memasak :
Panaskan minyak masak secukupnya di dalam periuk/kuali.
Tumiskan bawang merah dan bawang putih yang dihiris sehingga wangi.
Masukkan ikan bilis yang ditumbuk kasar tadi, kacau rata.
Masukkan lobak merah dan air secukupnya.
Biarkan mendidih dan lobak merah sedikit lembut.
Akhir sekali masukkan petola dan hirisan cili merah.
Biarkan seketika sehingga petola sedikit lembut.
Sesuaikan rasa dengan garam dan serbuk lada sulah secukupnya.
Tutup api dan sedia dihidangkan...
No comments:
Post a Comment