KEK PISANG
▼
Monday, April 29, 2019
SAMBAL IKAN TENGGIRI...
SAMBAL IKAN TENGGIRI
sumber : buku masakan...
Bahan-Bahan :
3 keping isi ikan tenggiri ~ lumur sedikit garam, serbuk kunyit & digoreng
8 biji cili merah *
7 biji cili padi *
1/2 biji bawang besar Holland *
2 ulas bawang putih *
1 inci halia * ( * dikisar kasar )
1 biji tomato ~ belah 6 (saya tambah)
1/2 biji bawang besar Holland ~ hiris kasar (saya tambah)
1 sudu makan air asam jawa
Sedikit gula pasir & garam
Sedikit hirisan daun bawang
Sedikit minyak masak
Cara Memasak :
1. Tumis bahan kisar sehingga garing dan pecah minyak.
2. Masukkan air asam jawa, garam dan gula pasir.
3. Tuangkan sedikit air dan dikacau rata.
4. Masukkan tomato dan bawang besar, biarkan sedikit masak.
5. Setelah masak tuangkan sambal ke atas ikan tenggiri goreng tadi. (Boleh juga digaulkan sekali dengan ikan sehingga sebati).
6. Taburkan dengan hirisan daun bawang dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment