KEK PISANG
▼
Thursday, May 2, 2019
ASAM PEDAS IKAN SEMBILANG ...
ASAM PEDAS IKAN SEMBILANG
sumber : yatiememories...
Bahan-Bahan :
2 ekor ikan sembilang sederhana besar
2 biji tomato ~ dibelah 4
1 cekak daun kesum
2 batang serai ~ dititik
3/4 cawan air asam jawa (3 sudu besar asam jawa, bancuh dengan 1/2 cawan air)
Garam & sedikit gula
Minyak masak untuk menumis
Bahan-Bahan Dikisar :
1 cawan cili kisar (20 tangkai cili kering direndam hingga kembang & toskan)
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah/kecil
3 ulas bawang putih
1/2 inci belacan ~ dibakar
1 sudu kecil lada hitam biji ~ ditumbuk halus/ atau guna yang serbuk pun boleh)
Air secukupnya (anggaran dalam 4 cawan)
Cara Memasak :
1. Ikan sembilang disiang, potong ikut suka, rendam sebentar dengan air asam jawa, sedikit garam, kemudian cuci bersih dan toskan. Sementara itu belah 4 setiap biji tomato dan ketepikan dulu.
2. Panaskan minyak masak secukupnya di dalam periuk, tumiskan bahan-bahan kisar bersama serai sehingga naik bau, masukkan cili kisar dan masak sehingga terbit minyak. Masukkan air dalam 1 cawan dan biarkan sehingga mendidih.
3. Bila mendidih, masukkan ikan sembilang dan jus asam jawa, kacau rata dan biarkan mendidih.
4. Tambahkan tomato dan daun kesum. Tambahkan air dalam 3 cawan lagi. Kepekatan dan kecairan kuah ikut selera masing-masing.
5. Biarkan mendidih lagi. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Biarkan masak dengan api sederhana. Sesuaikan rasa, tutup api dapur, angkat dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment