KEK PISANG
▼
Wednesday, July 3, 2019
SPAGETI BOLOGNESE ...
SPAGETI BOLOGNESE
sumber : hanieliza.blogspot.com
Bahan-Bahan :
1 paket spageti ~ direbus sehingga lembut & toskan
400 gm daging kisar halus@Mincemeat
1 tin cendawan butang ~ dihiris nipis
1 batang lobak merah *
1 biji capsicum hijau *
2 biji tomato muda * ( * dipotong dadu )
2 labu bawang besar *
4 sudu makan cili kisar
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 cawan sos tomato
1/2 cawan air
3 sudu makan minyak masak
1 sudu makan serbuk oregano kering
1 ulas bawang putih ~ dicincang halus
1 pokok daun parsli ~ dicincang halus
Garam secukup rasa
Cara Membuat :
1. Panaskan minyak masak, kemudian tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar dan kacau rata sehingga pecah minyak. Kemudian masukkan daging kisar dan kacau rata.
3. Masukkan sos tomato, lobak merah, capsicum, tomato, cendawan butang, garam, air dan serbuk lada hitam.
4. Kacau rata dan biarkan sehingga pecah minyak. Sesuaikan rasa dan bolehlah ditutup api.
5. Angkat dan tuangkan di atas spageti ketika dihidangkan.
6. Taburkan serbuk oregano kering dan hirisan daun parsli. Jika suka, taburkan dengan parutan keju.
INFO : Gaulkan sedikit minyak/mentega pada spageti yang sudah direbus bagi mengelakkan spageti melekat.
No comments:
Post a Comment