KEK PISANG
▼
Wednesday, January 1, 2020
ASAM PEDAS JOHOR ...
RESIPI ASAM PEDAS JOHOR
sumber : Azie Kitchen ...
Bahan-Bahan :
1/2 ekor ikan parang (me : guna ikan sardin jer)
1 1/2 genggam cili kering (me : guna 4 sudu besar cili kisar)
1 1/2 cawan minyak masak ~ agak-agak bahan tumis tenggelam
1 sudu besar asam jawa ~ bancuh pekat dengan air panas
1 sudu kecil garam kasar atau secukup rasa
1/4 sudu kecil gula (optional)
1 kuntum bunga kantan ~ belah 2
1 ikat daun kesum
800 ~ 900 ml air
Bahan Kisar :
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
Sedikit belacan bakar
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak masak yang agak banyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau dan tumisan betul-betul garing cantik serta terbit minyak.
Nota : ada yang tumis sehingga 3-4 kali pecah minyak.
2. Masukkan air secukupnya. Masukkan bancuhan asam jawa, garam dan gula. Biarkan mendidih dengan api perlahan supaya rasanya betul-betul sebati.
3. Setelah mendidih, baru masukkan ikan supaya ikan tidak hancur. Masukkan bungan kantan dan daun kesum. Sesuaikan rasa dan bolehlah ditutup api. Sedia dihidangkan.
Nota : Jika suka boleh dimasukkan bendi.
No comments:
Post a Comment