KEK PISANG
▼
Sunday, July 29, 2012
Putri Ayu
PUTRI AYU
rujukan : yatiememories
dicuba : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
4 biji telur
1 cawan gula halus
1 tsp. ovalet
2 cawan tepung gandum
1/2 tsp. baking powder
1/2 cawan santan/santan kotak
Perisa pandan/perisa kegemaran
Bahan inti :
2 cawan kelapa parut putih )
1 tbsp. tepung ubi ) di gaul sebati
1/2 tsp. garam )
Cara-cara :
Pukul telur dan gula hingga kembang dan gebu. Masukkan ovalet dan pukul lagi hingga kembang. Masukkan tepung berselang-seli dengan santan sambil dipukul lagi hingga kembang dan gebu. Letakkan inti di dalam acuan dan tuangkan adunan hingga hampir penuh. (acuan hendaklah disapu dengan sedikit minyak).
Kukus selama 15 minit dengan api sederhana.
ini la my peberet kuih..kalau kt kedai nmpak jer kuih ni konpem la beli...
ReplyDelete