KEK PISANG
▼
Friday, November 30, 2012
Cake In A Jar
RAINBOW CAKE IN JAR
resipi dari : Juicycafe, tqvm for this delicious recipe
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
200 gm mentega
330 gm gula kastor
5 biji putih telur (A)
2 tsp esen vanilla
400 gm tepung gandum )
4 tsp baking powder ) diayak bersama
290 gm susu segar
1 tsp pewarna ungu
1 tsp pewarna biru
1 tsp pewarna hijau
1 tsp pewarna kuning
1 tsp pewarna oren
1 tsp pewarna merah
Cara membuat :
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan putih.
2. Masukkan putih telur dan esen vanilla, kemudian pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan tepung secara selang-seli dengan susu segar. Gaul sebati dengan spatula.
4. Bahagikan kepada 6 bahagian (setiap bahagian anggaran 210 gm) dan letakkan pewarna dan masukkan setiap adunan berwarna tadi ke dalam piping bag.
5. Paipkan adunan ungu ke dalam balang diikuti dengan tiap-tiap adunan warna yang lain. Jangan 'paip' tebal sangat nanti kek akan mengembang.
6. Bakar secara 'water bath' pada suhu : 170'C selama 35 minit.
7. Sejukkan kek dahulu barulah dipaipkan adunan cheese di atas kek dan hias ikut kreativiti.
Icing Cheese :
250 gm cream cheese - suhu bilik
50 gm mentega
100 gm gula aising - ayak
Cara membuat :
Sebatikan cream cheese dan butter hingga lembut. Masukkan gula aising dan pukul hingga adunan rata. Siap untuk diguna.
Nota : boleh korek bahagian atas kek sedikit kemudian hancurkan kek tersebut dan tabur atas cheese.
Menghasilkan : 13 balang
menarik...
ReplyDelete1 balang berape ringgit ?
ReplyDeleteterima kasih adda...
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteRM7.00 sebalang, atiqah azahari...
ReplyDelete