KEK PISANG
▼
Sunday, April 28, 2013
SAMBAL AYAM BUNGA KANTAN
SAMBAL AYAM BUNGA KANTAN
sumber dari : yatiememories, tqvm for this recipe
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
1 ekor ayam (potong 12, cuci bersih & toskan) *
sedikit serbuk kunyit *
garam secukup rasa *
sedikit serbuk lada hitam * ( kesemua bertanda * disatukan & perapkan selama 20 minit)
garam & gula secukup rasa
Hirisan bunga kantan untuk hiasan
4 biji limau kasturi (diambil jusnya)
Minyak masak secukupnya
Bahan Kisar Halus :
5 biji cili merah
6 biji cili padi
1/2 kuntum bunga kantan
4 biji bawang merah
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
2 biji buah keras
2 tbsp. udang kering - rendam & toskan
secubit belacan
Cara-cara :
Ayam tadi digoreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan. Ketepikan dulu.
Panaskan minyak di dalam kuali, tumiskan bahan kisar hingga garing dengan api sederhana. Kacau selalu. Tambah garam dan gula secukup rasa. Masukkan ayam yang telah digoreng dan gaulkan sebati. Akhir sekali masukkan jus limau, kacau dan masak sekejap.
Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment