KEK PISANG
▼
Saturday, June 29, 2013
PANDAN EGG TART
PANDAN EGG TART
rujukan : mybakingworkshop & buku
dicuba : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan Pastri :
1/2 cawan gula kastor
1 cawan mentega
3 cawan tepung gandum
1 biji telur (dipukul sedikit)
sedikit esen vanilla
Bahan Inti Pandan :
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan air
9 biji telur
1 tbsp jus pandan/pandan pes
1 cawan susu segar/susu cair
Cara-cara :
1. Untuk Pastri : Ayakkan tepung ke dalam mangkuk.
2. Buatkan lubang ditengah, masukkan gula dan mentega. Ramaskan tepung hingga menjadi seperti serbuk roti.
3. Masukkan telur yang dipukul sedikit-sedikit dan vanilla. Gaul rata hingga menjadi doh. Rehatkan di dalam peti sejuk selama 15 minit sementara menyediakan intinya.
4. Kemudian keluarkan dari peti sejuk dan bulatkan menjadi bebola kecil. Tekankan ke dalam acuan tat.
5. Bakar pastri separa masak selama 10-15 minit pada suhu 170'C. Sejukkan.
Bahan Inti : Didalam saucepan, satukan gula dan air. Panaskan di atas api kecil hingga gula larut. Tutupkan api dan sejukkan sebentar. Di dalam bekas sederhana, masukkan telur dan pukul sekejap. Masukkan jus pandan dan susu. Gaul rata. Tapiskan ke dalam bekas lain sebanyak dua kali.
Tuangkan inti 3/4 penuh ke dalam pastri yang telah dibakar separa tadi. Bakar semula selama 15-20 minit atau hingga masak menggunakan api atas sahaja.
Tart hijau yang cantik
ReplyDeleteterima kasih Puan Ros...
ReplyDelete