KEK PISANG
▼
Friday, July 12, 2013
BUAH MELAKA/ONDE-ONDE
BUAH MELAKA/ONDE-ONDE
sumber dari : buku 'aneka Minuman Petang'
Bahan-bahan :
300 gm tepung pulut
120 gm gula melaka (dipotong kecil)
260 ml air panas
1 tsp pes pandan
Sedikit pewarna hijau
3 helai daun pandan (disimpulkan)
Bahan Salut :
1/2 biji kelapa parut putih *
Sedikit garam * (disatukan yang bertanda *)
Cara membuat :
1. Tuangkan air panas, pes pandan dan pewarna hijau ke dalam tepung pulut. Uli hingga rata dan menjadi doh yang lembut.
2. Ambil sedikit adunan ini (anggaran 1/2 sudu besar) dan leperkan. Bubuh sedikit gula melaka di tengahnya. Bulatkan semula.
3. Didihkan air di dalam periuk. Masukkan daun pandan dan sedikit garam. Kemudian masukkan bebola tadi.
4. Apabila bebola itu timbul, angkat dan toskan. Kemudian gaulkan dengan kelapa parut putih tadi.
No comments:
Post a Comment