KEK PISANG
▼
Thursday, September 12, 2013
TALAM CHA CHA DWI-WARNA
TALAM CHA CHA DWI-WARNA
Sumber : kelas dengan Chef Asma di BAGUS 2008
Lapisan Bawah (A) : 50 gm cha cha (direbus & toskan)
(B) : 150 gm tepung beras
250 ml santan pekat
450 ml air
150 gm gula kastor
1 tbsp tepung hoen kwee merah
1 tsp garam
Loyang : 10"x10"x2", dialas dengan plastik
Cara-cara :
Bancuhkan bahan B dan tapis. Masak naik wap (anggaran 5 minit - agak-agak sedikit pekat) kemudian masukkan cha cha yang telah direbus tadi dan gaul rata. Tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 25 minit. (cakar permukaan kuih talam dengan garpu sebelum menuang bahan lapisan atas supaya kuih talam melekat dengan cantik).
Bahan Lapisan Atas :
1 1/2 cawan tepung gandum
4 biji telur (gred A)
1 cawan santan pekat
2 cawan air (kisarkan bersama 4 helai daun pandan & ditapis)
1 1/4 cawan gula kastor
1/2 tsp garam
Sedikit pewarna hijau
Cara-cara :
1. Satukan kesemua bahan lapisan atas, gaul sebati atau boleh juga dikisar.
2. Masak naik wap (anggaran 5 minit) dengan api sederhana.
3. Tuangkan ke atas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit atau hingga masak sepenuhnya.
4. Biar betul-betul sejuk sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment