KEK PISANG
▼
Tuesday, November 26, 2013
KUIH BAKAR BERLAUK/BINGKA BERLAUK
KUIH BAKAR BERLAUK @ BINGKA BERLAUK
Sumber : Citarasawan
dicuba : zaralovebaking
Bahan Adunan :
350 gm tepung gandum
500 ml santan pekat
100 ml air
5 biji telur
1/2 tsp garam
2 tbsp minyak sapi - dicairkan
Pewarna kuning (optional)
Bahan Inti :
200 gm daging kisar
1 tbsp rempah kari daging
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 biji bawang besar di potong dadu
Minyak untuk menumis
Bahan Hiasan : dihiris
Daun sup & daun bawang
Setangkai cili merah & cili hijau
(4 biji Acuan Kemboja (no. 2) - digirs dengan sedikit minyak)
Cara Penyediaan :
Untuk Inti : Tumbuk atau kisar bawang putih dan halia dan tumiskan hingga naik bau. Masukkan rempah kari daging dan kacau hingga terbit minyak. Masukkan daging kisar, sedikit air dan garam. Biarkan daging empuk. Masukkan bawang dadu dan masak hingga inti hampir kering. Angkat dan ketepikan.
Untuk Adunan : Satukan kesemua bahan, kacau dengan whisk tangan hingga rata kemudian ditapis atau di blend. Griskan acuan. Panaskan di atas dapur gas hingga minyak berdesir.
Perlahankan api dapur dan tuangkan 3/4 adunan ke dalam acuan. Biarkan seketika hingga bahagian tepinya masak. Masukkan inti daging tadi di bahagian tengah dan tepi acuan, taburkan dengan bahan hiasan yang telah dihiris. Masukkan ke dalam oven dan bakar pada suhu 170'C selama 15-20 minit atau hingga masak sepenuhnya.
No comments:
Post a Comment