KEK PISANG
▼
Wednesday, July 2, 2014
AIR BARLI
AIR BARLI
sumber : citarasawan, thanks..
Bahan-bahan :
100 gm barli
1200 gm air
100 gm halwa kundur
50 gm gula batu/gula batu perang
sedikit pewarna pilihan (jika suka)
Cara Penyediaan :
1. Cuci bersih barli, rebus bersama air selama 1 jam atau sehingga airnya menjadi putih.
2. Masukkan halwa kundur dan gula batu, renehkan sehingga air tinggal separuh.
3. Angkat dan tapiskan airnya ke dalam jag. Tambahkan sedikit pewarna pilihan (jika guna).
4. Apabila menghidang, masukkan air barli, biji barli dan halwa kundur bersama air batu ataupun boleh dihidang panas.
5. Untuk lebih kesegaran, tambahkan jus lemon atau limau nipis ke dalamnya.
No comments:
Post a Comment