KEK PISANG
▼
Saturday, July 19, 2014
TAT NENAS TULIP
TAT NENAS TULIP
sumber dari : Kak Anim & Azlita Masam Manis, thanks
Bahan-bahan :
115 gm mentega
115 gm minyak sapi
1 biji telur 'B'
430 gm tepung gandum
Sedikit garam
Air sejuk secukupnya
Cara-cara :
Pecahkan telur di dalam bekas adunan. Masukkan mentega dan minyak sapi. Gaulkan sehingga sebati dengan menggunakan whisk tangan. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. (Tidak perlu guna air sejuk tetapi setelah adunan menjadi doh rehatkan sebentar di dalam peti ais tetapi tambahkan sedikit air sejuk jika adunan agak kering).
Bakar pada suhu 170'C selama 20-25 minit atau sehingga masak sepenuhnya.
Jem Nenas : Kak Anim
10 biji nenas (disagat & ditoskan airnya)
3 kampit gula pasir
Sedikit pewarna kuning
Cara-cara :
Kacau nenas dan gula hingga sebati. Masak menggunakan api sederhana. Bila hampir kering masukkan pewarna kuning. Kacau hingga kering dengan api perlahan. Sejukkan dahulu sebelum digunakan.
Cantiknya tart nenas tulip tu zara..
ReplyDelete