KEK PISANG
▼
Thursday, October 23, 2014
KUIH BAKAR KEMBOJA
KUIH BAKAR KEMBOJA
sumber dari : AzieKitchen; sangat sedap & lembut; thanks...
tried & tested : zaralovebaking.blogspot.com (a keeper)
Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum
1 1/4 cawan santan
1/2 cawan jus pandan
1/2 cawan gula kastor (tak penuh)
1 sudu makan mentega (cairkan)
2 biji telur 'B'
1/4 sudu kecil garam halus
Pewarna hijau
Sedikit bijan (untuk tabur atas kuih)
Cara-cara :
1. Satukan kesemua bahan di atas kecuali bijan sampai sebati dan adunan tepung tidak berbintil.
2. Panaskan acuan kuih terlebih dahulu di atas api dapur.
3. Lenser dengan minyak atau mentega pada acuan dan tuangkan adunan ke dalamnya 3/4 penuh kemudian taburkan bijan di atasnya.
4. Masak sebentar di atas dapur gas selama 5-7 minit dengan api yang sangat kecil bertujuan untuk mendapatkan kulit yang agak garing. Kemudian sambung membakar di dalam oven pada suhu 180'C selama 30-40 minit sehingga permukaan kuih kelihatan keperangan.
(menghasilkan : 2 biji)
As salam. Aduh terliurnya. Mmg kuih feveret ni.
ReplyDeleteSalam Zara.....
ReplyDeleteDah pernah buat kuih bakar kemboja ni.....memang sedap.