KEK PISANG

Monday, November 10, 2014

IKAN MASAK 3 RASA










IKAN MASAK 3 RASA
sumber  :  buku masakan Chef Hanieliza
tried by :  zaralovebaking.blogspot.com



Bahan A :

5  ekor  ikan kembong
3  ulas  bawang merah  (dihiris)
1  labu  bawang besar  (dihiris)
2  ulas  bawang putih  (dihiris)
3  cm  halia  (dihiris)
Garam & serbuk kunyit secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng ikan


Bahan B :  (Untuk Sos)

2  sudu besar  sos tomato
2  sudu besar  sos cili
2  sudu besar  sos tiram
3  sudu besar  air
1  sudu kecil  gula pasir


Bahan C :  (Sebagai Hiasan)

1  pokok  daun bawang  (dipotong-potong)
2  biji  cili merah  (dihiris)
2  biji  cili hijau  (dihiris)
2  biji  buah tomato  (dipotong 4)


Cara Memasak :

1.  Gaulkan ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit sehingga sebati.
2.  Goreng ikan sehingga masak dan kuning keemasan.  Angkat dan letakkan dalam pinggan hidangan.
3.  Keluarkan minyak dan tinggalkan dua sudu besar minyak bagi menumis bahan yang dihiris sehingga wangi.
4.  Masukkan bahan sos dan biarkan mendidih.  Kacau rata.
5.  Masukkan bahan hiasan dan tutup api.
6.  Curahkan kuah sos di atas ikan yang telah digoreng tadi.

No comments:

Post a Comment