KEK PISANG
▼
Thursday, April 14, 2016
MOUSSE MANGGA
MOUSSE MANGGA
sumber : buku resipi Norzailina Nordin...
Bahan-Bahan :
166 ml susu segar (2/3 cawan)
2 sudu makan serbuk gelatih (yang halal)
146 gm gula kastor (2/3 cawan)
* Jika mangga manis, kurangkan gula kastor
375 gm krim putar (1 1/2 cawan)
320 gm isi mangga - dikisar (1 1/2 cawan)
Cara-Cara :
1. Masukkan susu ke dalam periuk. Taburkan gelatin dan biarkan 5 minit.
2. Campurkan gula dan kacau di atas api perlahan. Apbila gelatin larut, angkat dan biarkan suam.
3. Sementara itu, kisar mangga sehingga halus.
4. Pukul krim putar sehingga kental. Masukkan campuran gelatin.
5. Gaulkan isi mangga dan kacau rata. Tuangkan ke dalam gelas. Biarkan di dalam peti sejuk selama 3 jam.
No comments:
Post a Comment